Wildpluk

Zaterdag 16 mei 2015 - Wilde kruiden op tafel

wildplukKoken uit de natuur is een ontdekking van de terroir van de streek. Deze maand gaan we een dag lang onze ideeën over de smaak van “veld- en boskruiden” delen. Wat is nu echt lekker, welke combinaties kun je gebruiken. Omdat de wilde planten vaak subtiel van smaak zijn zal het een dag met vooral groenten worden. Om echt te kunnen proeven wat we die dag op onze wandeling vinden.

Hier vind je het verslag en foto's

Rene Redzepi maakt een gerecht, waarin bosbessen, sparrescheuten en klaverzuring de smaakmakers zijn. Michel Bras gebruikt steevast kruiden uit aanliggende bergweides. In Twente kunnen we nu (april) klaverzuring, daslook, look zonder look vinden. Wat heeft de natuur ons nog meer te bieden?

Terroir (vrij vertaald uit een lezing van Randall Grahm), voor niet ingewijden, is één van de mooiste gewaarwordingen van het Franse smaakgevoel. Het samensmelten van het bewustzijn en het gevoel voor smaak. Door het verbeelden van de smaak van de terroir kan de vakman (of kunstenaar?) – onderscheidend, persoonlijk – het karakter van de omgeving vangen en vastleggen.

Redzepi zegt dat hij jaren bezig is geweest om de Scandinavische keuken voldoende in zich op te nemen, zodat hij deze op zijn eigen manier weer kan verbeelden. Je moet groeien in de kooktraditie van de lage landen, groeien in de kennis van onze omgeving, groeien in het vakmanschap van de kok. Een uitdaging waar elke foodlab-editie weer een klein stapje in wordt gezet.

Gerechten waar ik zelf aan denk:

  • Geitenkaas met molsla en paardebloemengelei
  • Asperges met sering, peer en klaverzuring
  • Geroosterde worteltjes met sparrescheuten en sesamzaad, avocado en zure room
  • Spinazie met venkelgroen, pistache en gerookte champignons
  • Komkommer en bijvoet salade
  • Panna cotta met bloemenextract en kamille

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede