Fermentatie

 

Donderdag 19 juni


fermentatieWe realiseren ons nauwelijks hoe micro-organismen ons leven verrijken. Kaas, boter, zuurkool, brood, worst en wijn hebben we aan deze ééncelligen te danken. Fermenteren is eenvoudig en goedkoop. "Iedereen kan zuurkool maken, je hoeft het alleen maar te doen" schrijft Sandor Katz in "het" naslagwerk over fermenteren. En een beetje schimmel kun je volgens hem zonder problemen wegschrapen. Dat hoor ik ook hier in Twente. Door onze overdreven aandacht voor hygiëne durven we vaak niet met fermentatie aan de slag te gaan en weten we niet goed wat dan wèl de signalen zijn van ziekmakende bacteriën.

Niet lang geleden heb ik tijdens de Food Professional Day een workshop gevolgd bij Christian Weij. Wat mij trof was de variatie aan fermentatietechnieken die hij in de keuken gebruikte. Naast botermaken, groenten inleggen, ging hij bijvoorbeeld ook frisdrank maken (met natuurlijke koolzuur uit het fermentatieproces) van appelsap.

Thuis heb ik en aantal jaren zuurdesembrood gebakken, Ik maak mijn eigen azijn en wil nu de wijn voor die azijn maken door honing met kruiden te vergisten.
In een aardewerk pot fermenteren op dit moment groenten (nuka-zuke met tarwekiemen in plaats van rijstkiemen), maar eigenlijk mis ik de ervaring van mijn grootouders, die elk jaar de oogst verwerkten, gewoon omdat er geen vriezer of koelkast bestond.
Een begin om daar verandering in te brengen is op donderdag 19 juni, wanneer we groenten gaan inleggen, azijnpotten vullen, rauwe boter maken en meer.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede