Ceviche van aardbeien

Per ongeluk pikte ik na het snijden van een hete Surinaamse peper met dezelfde hand een aardbei van de schaal. Het bleek een verrassend lekkere combinatie, aardbei met peper, geen zwarte peper, maar hete peper, Madame Jeanette. Zo moet aarbei met peper bedoeld zijn.

De peper was gesneden om ceviche te maken, een fris Peruaans gerecht, dat lekker pittig is, zodat bij het eten ervan het zweet je uitbreekt. Ik was benieuwd of ceviche van aardbeien (met limoensap en koriander) net zo lekker zou smaken. Met dezelfde basissaus van limoensap, bleekselderij en gember, en madamme jeanette natuurlijk, marineerde ik de aardbeien. Alleen gebruikte ik nu aardbeiensap in plaats van visbouillon voor de basissaus - de "leche de tigre". Net zo fris, net zo heet. De zoete aardbeiensaus blust de hete peper. Rode uien geven een mooi contrast. De aardbeien een kwartiertje laten marineren. En serveren met verse koriander en avocado, voor een groen aroma en wat smeuigheid. Deze ceviche smaakt heel goed samen met garnalen. Op de foto zie je het gerecht met citroenafrikaantjes en kokoscrème.

IMG 20170813 161824

Ingrediënten

Op het bord

  • 1 doosje aardbeien
  • 1 avocado
  • paar takjes koriander
  • dun gesneden rode ui

Leche de tigre

  • sap van 4 limoenen
  • halve Madame Jeanette
  • knoflook naar smaak
  • stukje bleekselderij
  • stukje verse gemberwortel
  • stukje limoenschil (alleen het groen, niet het wit)
  • ½ dl aardbeiensap
  • rode ui
  • suiker naar smaak

Aardbeiensap is eenvoudig zelf te maken door overrijpe aardbeien met wat suiker in een pannetje zachtjes op het vuur te laten trekken, tot de aardbeien hun sap loslaten. Niet koken, het duurt 10 a 15 minuten.

Werkwijze

Leche de tigre

  • Pers de limoenen
  • Snipper de ui, kneus de knoflook.
  • Schil de gember
  • Snijd de bleekselderij grof
  • Maak in de blender een saus van alle ingredienten
  • Zet in de koelkast

Voorbereiden voor het serveren

  • Snijd de aardbeien
  • Overgiet de aardbeien met de leche de tigre en laat een kwartier marineren
  • Snijd de rode ui in dunne halve ringen
  • Pluk de blaadjes van de koriander

Serveren:

  • Leg de aardbeien op en schaal en verdeel de saus.
  • Bestrooi met de ui, de koriander en eventueel wat klein gesneden bleekselderij
  • Schik de avocado erbij.
  • Laat een kwartiertje staan en serveer. Aardbeien hoeven niet zo koud te zijn

 

Scroll naar boven

Eetrijk, restaurant en koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

Restaurant locatie
Eetrijk in 't Vossenveen
Postweg 3, 7665 SW Albergen 

t: 0546 441205 / m: 06 166 48 080
e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL089044289

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede