Asperges en de lente in je bol

 

De eerste asperges vond je dit jaar vanaf half maart in de winkel. Toch waren we de afgelopen streekmarkt in Delden een week te vroeg om ze al op de markt te vinden. Nu dan in mei, net als vorig jaar, met twee recepten.

Asperges met peer en zuring (erop klikken)

Asperges met puree van groenten

Asperges met peer en zuring van Alain Passard

Ingrediënten

  • 8 mooie witte asperges
  • 2 rijpe handperen in parten gesneden
  • bosje (klaver)zuring
  • boter
  • citroen

Werkwijze

  • Zet de asperges op met koud water en een klontje boter (net onderzetten). Zet het vuur uit zodra ze aan de kook zijn en laat ze met deksel in het hete vocht afkoelen.
  • Warm de asperges weer op met wat boter
  • Bak de peer in de boter zachtjes bruin
  • Blus de pan af met citroensap
  • Schik de asperges op de borden en leg de gebakken partjes peer erbij.
  • Overgiet met de nog bruisende citroenjus
  • Strooi er de (klaver)zuring overheen.

Asperges met groenten van Michel Bras

Ingrediënten

  • 8 mooie witte of groene asperges
  • pompoen
  • peterseliewortel
  • verse knoflook
  • peterselie
  • citroengras
  • gemberwortel
  • groentenbouillon
  • boter

Werkwijze

  • Zet de asperges op met koud water en een klontje boter (net onderzetten). Zet het vuur uit zodra ze aan de kook zijn en laat ze met deksel in het hete vocht afkoelen.
  • Kook pompoen in wat groentenboullon. Pureer met een staafmixer.
  • Kook peterseliewortel in wat groentenbouillon. Voeg aan het einde wat peterseliegroen toe en pureer met een staafmixer.
  • Kook knoflook met wat groentenbouillon en pureer met een staafmixer
  • Maak een kruidenboter met citroengras en gemberwortel
  • Maak de asperges warm in de kruidenboter

Serveer de asperges met een eetlepel van elk van de groentenpuree's

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede