"Gelukkig worden van goed eten"

De smaak van NL

 

In Den Bosch was op 30 november de finale van “de smaak van nl”. Vanuit heel Nederland streden bedrijven om de eervolle vermelding van “smaakvolst streekproduct 2010”. Georganiseerd door Syntens, een organisatie die innovatie van bedrijven ondersteunt. Een onverwachte combinatie – streekproduct - wat heeft dat te maken met innovatie? Streekproducten stoelen toch juist op traditie?


Het was desondanks een mooie finale. Negen enthousiaste ondernemers, uit de voorrondes overgebleven, presenteerden hun producten. Terrien van Dinkeldalrund van Erve Elferman, hier uit de buurt. Vlierbloesembier, Hottie sambal, honingtomaatjes, paprikajam en meer. Hottie Sambal ging met de eer strijken. Helaas in Twente nog geen winkeltje om het te kopen.
Daar zit ik als consument mee in mijn maag. Bijzondere streekproducten, maar ook de dagelijkse boodschappen van kleine bedrijven zijn moeilijk verkrijgbaar. Goed betaalbaar wanneer je zelf de moeite neemt om in de auto te stappen (vaak te ver voor de fiets). Maar in een winkel als Landerijk (hoge winkel-kosten bij relatief lage omzet) alleen als delicatesse te koop. En dat wil Bruintje niet trekken.


Op vakantie (deze keer in Duitsland – waar nu het Franse kernafval wordt gedumpt) was dat beter geregeld. Daar staan boeren met kleine producten, die ze telen of produceren naast hun grootschalige landbouw, gewoon op de lokale markt. Boer blij, ik blij, alle boodschappen bij de hand.
In Frankrijk gaat het ook al jaren op die manier, maar in Twente blijven “innovatieve” streekproducten en “gangbare” markten gescheiden circuits (in Den Bosch gaat het bijvoorbeeld wel samen). Ik zal eens bellen hoe dat kan.

Goed – terug naar de vraag. Zijn streekproducten traditioneel of innovatief? Wanneer ik kijk naar definities van innovatie springt er vooral uit: “Innovatie is wat de ondernemer zelf ziet als vernieuwend”. Wat voor de één innovatief is, is voor de ander een kleine aanpassing. Het gaat om anticiperen op de omgeving, op de verwachting van de klant. Dan ben je dus al snel innovatief.
De deelnemers van de smaak van.nl hadden het in hun presentatie met name over ambachtelijk en biologisch (gezond en goed voor landschap en milieu). Blijkbaar wordt door een groep in voeding geïnteresseerde klanten het trendy begrip duurzaam gekoppeld aan termen als ambachtelijk en biologisch. Streekproducten (hoewel de finalisten zich niet gemakkelijk in hun streek-hokje lieten vangen) appelleren hieraan. Innovatie op een laag pitje?

Toch niet. Wat denk ik het beste het onderscheid met de gangbare markt vertelt is de drive om vanuit creatief vakmanschap te komen tot een authentieke smaak. Goede producten (zoals Kerstkalkoen of Topfruit in een pakje met een prachtige conserveringsmethode) werden door lokale vakmensen geproduceerd en vaak verwerkt met gebruik van nieuwe smaakcombinaties (zoals vlier in het bier, of aardappelsambal, of pruimen en walnoten in de Terrien van rundertong).

Eigenlijk vond ik dit de grootste opsteker van deze dag – ambachtelijk en biologisch waren geen holle marketingfrasen. De smaak kwam voort uit echt vakmanschap van alle negen finalisten in deze competitie. Zij hebben zich in vele jaren binnen hun vak gespecialiseerd in het ontwikkelen van een goede smaak in plaats van het ontwikkelen van een grote omzet. Dat spoort niet met de Albert Heijn, wel met de huidige trend. Laat deze innovatieve trend maar duren.

Catering aan huis

Wil je thuis eten met vrienden, of op een zelfgekozen plek, in je eigen sfeer? Dit is een manier van dineren, waar steeds meer mensen voor kiezen. Daar wil ik graag een maaltijd voor klaarmaken. Ik kook dan bij je in de keuken. Samen stellen we een menu samen. De gerechten sluiten aan bij het seizoen en mijn ervaring. Je brengt je persoonlijke voorkeur in, avontuurlijk, bourgondisch, klassiek, of licht en trendy. Je kunt een voorproefje zien bij de voorbeeldmenu's. Dieetwensen kun je natuurlijk doorgeven.

De keuken zou ik graag vooraf even zien, om de mogelijkheden te verkennen. Eventueel kunnen we een een andere locatie zoeken, in het bos of ergens op de boerdeij. De prijs is afhankelijk van de omstandigheden, maar ik kan wèl een indicatie geven.

Een prachtige plek is Erve Elferman, een karakteristieke boerderij in de buurt van Denekamp. Een alternatief is Landgoed Bekspring.

 

aanvraag reservering

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Projecten

Wat de boer niet kent, ....  is een spreekwoord, dat niet alleen van toepassing is op de boer. Onze gerechten zijn voor een groot deel en weerspiegeling van "hoe we vroeger aten", wat we gewend zijn. Veranderingen in onze smaak gaan heel geleidelijk. We hebben er decennia over gedaan om te wennen aan aardappelen en kruidnagels. Eten van zeewier, of krekels, is nu nog een brug te ver, maar dat gaat vast en zeker veranderen.

Tegelijk kun je zien, hoe we met gemaksvoedsel steeds meer gewend raken aan supermarkt-eten. Een beetje van Maggi wordt (als het aan Maggi ligt) steeds minder van onszelf. Daardoor worden gerechten, die buiten de smaak-norm vallen, maar ook gerechten, die meer voorbereidingswerk kosten steeds minder toegankelijk. Nog niet zo lang geleden was kalfslever met uien een bestseller en lag de boerenkool gewoon in de schappen. Nu zet ik de lever al niet meer op de kaart en kan ik zelfs (ongesneden) boerenkool alleen nog uit Marianne's moestuin halen.

Een kok kan al die nieuwe en oude producten, smaken en geuren, toegankelijk maken. Ik onderzoek bewerkingen als roken, marineren en fermenteren. Ik koop verse ingrediënten bij de boer en zoek kruiden en bloemen in het veld. Ik werk met nieuwe kennis en technieken, en ga te rade bij vakmensen om van hun kennis en ervaring te leren.

Dat zijn de projecten, waar je aan mee kan doen. Onder het kopje Kook! Projecten lees je wat er eerder gedaan is. Je kunt op de agenda zien welke activiteiten op de rol staan. Meldt je dan liefst wèl tijdig aan.

 

reserveer

Agenda

Geen evenementen

Reserveren

Voor reserveringen op vrijdag en zaterdag kun je gebruikmaken van het online reserveringssysteem. Je krijgt automatisch een bericht terug. Reserveringen op de dag zelf kunnen alleen mondeling (telefonisch) worden geaccepteerd.


Reserveringen van groepen groter dan 6 personen ontvangen wij liefst via het contactformulier.

 

Voor partijen en diners buiten deze tijden, alsmede voor telefonisch reserveren kun je mailen of bellen met 06 1664 8080.

We zijn een klein bedrijf met beperkte openingstijden. Hoewel we zoveel mogelijk telefonisch (06 16648080) bereikbaar willen zijn, kunnen we dit niet garanderen.

We geven de voorkeur aan pin-betalingen.

 

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede