"Gelukkig worden van goed eten"

Gaat het vlees in de ban?

Mijn vegetarische dochter houdt van dieren en dat is voldoende om af te zien van haar dagelijkse stukje “dood dier”. En - eerlijk is eerlijk - ook ik wil in onze huidige wereld geen klakkeloze carnivoor zijn. De roep om geen (of minder) vlees klinkt steeds overtuigender. Dat speelde nog eens door mij hoofd toen ik vorige week een biologische vleesboer uit de omgeving ontmoette.

We veranderen niet graag onze eetgewoonten. Minister Cramer zag onlangs niets in het instellen van een dag zonder vlees. Wat zegt Darwin over ons eetpatroon? Zijn we geboren vleeseters of planteneters?
De mens is zonder speer of schiettuig niet in staat om te jagen. Wel eens een man een haas zien vangen? We zijn niet als grote vleeseters begonnen. Dieren vangen - dat vraagt om gereedschap. En behendigheid.
Vlees heeft daardoor ook status. Eerst de macht van de jager, die het dier heeft overwonnen, daarna de overdaad van de koning, die een groot buffet kan aanrichten. Dat pronken speelt waarschijnlijk nog een rol in ons eetpatroon. We willen wel wat laten zien wanneer vrienden aan tafel komen.

Tegelijk wordt de discussie over "vlees eten" feller. Je bent voor of je bent tegen - vleeslover of vleeshater. Nu is het broeikaseffect een hot item. We gebruiken 80% van alle landbouwgrond (direct of indirect) voor onze vleesproductie. Daarmee draagt de veeteelt voor 15 a 20% bij aan het opwarmen van onze planeet.
Met deze veeteelt willen we snel zoveel mogelijk verdienen. Maximalisatie van de opbrengst volgens onze economen. Uitgedrukt in geld - niet in vlees. Dus kappen we oerwouden om veevoer te verbouwen, vervoeren we vis naar China vise versa om het goedkoop te laten fileren. We houden dieren in steeds grotere aantallen bij elkaar, dieronwaardig, en we slachten dieren in abattoirs met hygiënekeurmerk, mensonwaardig.
En als je bedenkt welk deel van de wereld al dat vlees opeet ….... Mede daardoor leiden de meeste mensen aan ondervoeding. En krijgen we het steeds warmer.
Mensen zijn ongerust, voelen mee met “die arme mensen in de derde wereld”. En wat doen we met dit "meeleven"? We geven anderen de verantwoordelijkheid. We gaan zwartepieten. Het is de schuld van de consument, het is de schuld van de boer, of van de regering, of van de wereld, of van het kapitalisme.

Gezondheidsargumenten worden ook over en weer in de strijd geworpen. Vlees bevat veel cholesterol, veel onverzadigd vet, maar zeker ook onmisbare voedingsstoffen. Het gaat alle kanten op. Ik eet vlees, maar ik heb nooit hinder ondervonden van vleesloze periodes in mijn leven. Mijn vegetarische vrienden zien er gezond uit. Voedingsdeskundigen zien geen reden tot bezorgdheid. Dan zal mijn cholesterol eerder gebaat zijn bij vleesloze maaltijden.

Tenslotte is er het slachten zelf. Wij hebben (hadden) thuis een konijn. Niet geslacht – aangereden. Ik zou het niet kunnen. Eerst liefhebben – dan doden. Toch houdt een goede boer van zijn vee.
Het is moeilijk te verteren – de dood. Ook de dood in mijn leven. Ik zie het amper. Ik vertrouw op de dokter. De dood is een onaangenaam bijverschijnsel van het leven – weggedrukt uit ons leven. Dat is jammer, want daardoor gaat een gesprek met ethische argumenten snel over zielige dieren. Terwijl we beter kunnen denken over leven – en de rol van de dood daarin.

Ik denk vaak aan de boer, die, toen ik behalve de kaas geen geitenvlees wilde kopen, verzuchtte: “Om kaas te maken moeten er wel lammetjes geboren worden".
Maar dat wilden mijn kinderen niet, die vinden ze te schattig.
 
Geen zuivel zonder vlees. Geen mest zonder vee. Ook planten moeten groeien. Ik  kan ermee leven. Niet vlees als pronkstuk van het diner. Vlees als deel van de maaltijd, met veel aandacht voor de groentegerechten. Groenten uit de moestuin , waar ik gewoon koemest op gooi. Voor een goede oogst.

Catering aan huis

Wil je thuis eten met vrienden, of op een zelfgekozen plek, in je eigen sfeer? Dit is een manier van dineren, waar steeds meer mensen voor kiezen. Daar wil ik graag een maaltijd voor klaarmaken. Ik kook dan bij je in de keuken. Samen stellen we een menu samen. De gerechten sluiten aan bij het seizoen en mijn ervaring. Je brengt je persoonlijke voorkeur in, avontuurlijk, bourgondisch, klassiek, of licht en trendy. Je kunt een voorproefje zien bij de voorbeeldmenu's. Dieetwensen kun je natuurlijk doorgeven.

De keuken zou ik graag vooraf even zien, om de mogelijkheden te verkennen. Eventueel kunnen we een een andere locatie zoeken, in het bos of ergens op de boerdeij. De prijs is afhankelijk van de omstandigheden, maar ik kan wèl een indicatie geven.

Een prachtige plek is Erve Elferman, een karakteristieke boerderij in de buurt van Denekamp. Een alternatief is Landgoed Bekspring.

 

aanvraag reservering

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Projecten

Wat de boer niet kent, ....  is een spreekwoord, dat niet alleen van toepassing is op de boer. Onze gerechten zijn voor een groot deel en weerspiegeling van "hoe we vroeger aten", wat we gewend zijn. Veranderingen in onze smaak gaan heel geleidelijk. We hebben er decennia over gedaan om te wennen aan aardappelen en kruidnagels. Eten van zeewier, of krekels, is nu nog een brug te ver, maar dat gaat vast en zeker veranderen.

Tegelijk kun je zien, hoe we met gemaksvoedsel steeds meer gewend raken aan supermarkt-eten. Een beetje van Maggi wordt (als het aan Maggi ligt) steeds minder van onszelf. Daardoor worden gerechten, die buiten de smaak-norm vallen, maar ook gerechten, die meer voorbereidingswerk kosten steeds minder toegankelijk. Nog niet zo lang geleden was kalfslever met uien een bestseller en lag de boerenkool gewoon in de schappen. Nu zet ik de lever al niet meer op de kaart en kan ik zelfs (ongesneden) boerenkool alleen nog uit Marianne's moestuin halen.

Een kok kan al die nieuwe en oude producten, smaken en geuren, toegankelijk maken. Ik onderzoek bewerkingen als roken, marineren en fermenteren. Ik koop verse ingrediënten bij de boer en zoek kruiden en bloemen in het veld. Ik werk met nieuwe kennis en technieken, en ga te rade bij vakmensen om van hun kennis en ervaring te leren.

Dat zijn de projecten, waar je aan mee kan doen. Onder het kopje Kook! Projecten lees je wat er eerder gedaan is. Je kunt op de agenda zien welke activiteiten op de rol staan. Meldt je dan liefst wèl tijdig aan.

 

reserveer

Agenda

Geen evenementen

Reserveren

Voor reserveringen op vrijdag en zaterdag kun je gebruikmaken van het online reserveringssysteem. Je krijgt automatisch een bericht terug. Reserveringen op de dag zelf kunnen alleen mondeling (telefonisch) worden geaccepteerd.


Reserveringen van groepen groter dan 6 personen ontvangen wij liefst via het contactformulier.

 

Voor partijen en diners buiten deze tijden, alsmede voor telefonisch reserveren kun je mailen of bellen met 06 1664 8080.

We zijn een klein bedrijf met beperkte openingstijden. Hoewel we zoveel mogelijk telefonisch (06 16648080) bereikbaar willen zijn, kunnen we dit niet garanderen.

We geven de voorkeur aan pin-betalingen.

 

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede