Koken met een keur aan koudgeperste oliën
Op een foodmarket in Delft liep ik aan tegen een stand met koudgeperste Hongaarse olie. De smaak van de olie weerspiegelde nog duidelijk de ingrediënten waar deze uit was geperst: druivenpitolie smaakte naar druiven, pompoenpitolie naar pompoenpitten, maanzaadolie naar maanzaad.
Ik ben eigenlijk alleen gewend om te koken met liefst neutrale rijstkiemolie, geraffineerde zonnebloemolie of, wanneer het op smaak aankomt, zacht kruidige, of juist licht bittere olijfolie. En natuurlijk de walnootolie van de Kleine Muyl.
Ik kan me goed voorstellen dat pompoenpitolie lekker zal zijn over een salade, zoals je dezelfde pompoenpitten strooit over een avocado. Maar er moet toch meer mogelijk zijn? Olie bij een warm gerecht druppelen, snoepjes of parels van olie of bestrooien met oliepoeder?
Via een vriendin hoorde ik dat olie van geroosterde pompoenpitten in Oostenrijk (Steiermark – olie met geografische aanduiding) een bekend artikel is. Op de website foodpairing.com is ook een (beperkt) deel hieraan gewijd. In ieder geval een startpunt om recepten te maken.
Ik heb (naast proeven, trial and error) nog twee mogelijkheden om inspiratie te vinden voor recepten: zoeken naar recepten met de diverse olie-soorten of zoeken naar combinaties vanuit de oorspronkelijke vruchten/zaden.
Het begin van deze zoektocht staat in onderstaande tabel. Het is de bedoeling om tijdens het proeven en koken met de verschillende olie-soorten deze tabel te testen en verder aan te vullen.
Wil je meedoen dan ben je van harte welkom!! Meld je aan Je kunt ook een deel van de dag komen.
Olie |
Smaakprofiel |
Recept met betreffende olie via internet |
Mogelijke ingrediënten voor foodpairing
|
Druivenpitolie |
Groene druiven, licht bitter, jong vers hooi, steen, mineraal |
(artisjok rucola ricotta pompoenpit) |
Roos, framboos, appel, tomaat, zalm, munt, gruyere, peper, jeneverbes, koffie |
Pompoenpitolie, geroosterd |
Pompoenpit (hard), walnoot, koffie, tomaat
|
(pompoen honing truffelijs)(artisjok rucola ricotta pompoenpit) |
Aardappel, fenegriek, gryre, peer, koffie, roggebrood, avocado, wortel (geroosterd), sinaasappel |
Pompoenpitolie koudgeperst |
Pompoenpit (zacht), noot, cacao
|
(mandarijnsorbet basilicum) |
Avocado, radijs |
Abrikozenpitolie |
Abrikoos, noot, cacao, hooi
|
Tomaat, wortel, doperwt, gele paprika, zalm, vanille, roos, dragon, citroenmelisse |
|
Avocado olie |
Licht notig, hint van avocado, grassig, |
Rauwe ham, wortel, peterselie, tomaat, witte chocolade ,framboos |
|
Koolzaadolie |
Mosterdzaad, mineraal, peperig, wortelgroen, licht notig, boter |
(langoustine selderij appel)(vis paddestoel spek)(rode biet zuring ui) |
Krekel, raapsteel, koolsoorten, appel, framboos, mossel |
Walnootolie |
Natte noten, gras, wortelgroen, |
(oester-duindoorn) |
Aardappel, sinaasappel, gedroogde ham, kaneel, peterselie, emmenthaler, chocolade |