Koken met een keur aan koudgeperste oliën

Op een foodmarket in Delft liep ik aan tegen een stand met koudgeperste Hongaarse olie. De smaak van de olie weerspiegelde nog duidelijk de ingrediënten waar deze uit was geperst: druivenpitolie smaakte naar druiven, pompoenpitolie naar pompoenpitten, maanzaadolie naar maanzaad.

Ik ben eigenlijk alleen gewend om te koken met liefst neutrale rijstkiemolie, geraffineerde zonnebloemolie of, wanneer het op smaak aankomt, zacht kruidige, of juist licht bittere olijfolie. En natuurlijk de walnootolie van de Kleine Muyl.

Ik kan me goed voorstellen dat pompoenpitolie lekker zal zijn over een salade, zoals je dezelfde pompoenpitten strooit over een avocado. Maar er moet toch meer mogelijk zijn? Olie bij een warm gerecht druppelen, snoepjes of parels van olie  of bestrooien met oliepoeder?

Via een vriendin hoorde ik dat olie van geroosterde pompoenpitten in Oostenrijk (Steiermark – olie met geografische aanduiding) een bekend artikel is. Op de website foodpairing.com is ook een (beperkt) deel hieraan gewijd. In ieder geval een startpunt om recepten te maken.

Ik heb (naast proeven, trial and error) nog twee mogelijkheden om inspiratie te vinden voor recepten: zoeken naar recepten met de diverse olie-soorten of zoeken naar combinaties vanuit de oorspronkelijke vruchten/zaden.

Het begin van deze zoektocht staat in onderstaande tabel. Het is de bedoeling om tijdens het proeven en koken met de verschillende olie-soorten deze tabel te testen en verder aan te vullen.

Wil je meedoen dan ben je van harte welkom!! Meld je aan  Je kunt ook een deel van de dag komen.

Olie
Smaakprofiel
Recept met betreffende olie via internet
Mogelijke ingrediënten voor foodpairing
Druivenpitolie
Groene druiven, licht bitter, jong vers hooi, steen, mineraal
(artisjok rucola ricotta pompoenpit)
Roos, framboos, appel, tomaat, zalm, munt, gruyere, peper, jeneverbes, koffie
Pompoenpitolie, geroosterd
Pompoenpit (hard), walnoot, koffie, tomaat
(pompoen honing truffelijs)
(artisjok rucola ricotta pompoenpit)
Aardappel, fenegriek, gryre, peer, koffie, roggebrood, avocado, wortel (geroosterd), sinaasappel
Pompoenpitolie koudgeperst
 Pompoenpit (zacht), noot, cacao
(mandarijnsorbet basilicum)
Avocado, radijs
Abrikozenpitolie
 Abrikoos, noot, cacao, hooi
 
Tomaat, wortel, doperwt, gele paprika, zalm, vanille, roos, dragon, citroenmelisse
Avocado olie
Licht notig, hint van avocado, grassig,
 
Rauwe ham, wortel, peterselie, tomaat, witte chocolade ,framboos
Koolzaadolie
Mosterdzaad, mineraal, peperig, wortelgroen, licht notig, boter
(langoustine selderij appel)
(vis paddestoel spek)
(rode biet zuring ui)
Krekel, raapsteel, koolsoorten, appel, framboos, mossel
Walnootolie
Natte noten, gras, wortelgroen,
(oester-duindoorn)
Aardappel, sinaasappel, gedroogde ham, kaneel, peterselie, emmenthaler, chocolade

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede