Winterpluk
Zaterdag 18 februari 2016
Het einde van de winter is voor een kok niet de leukste perode. Een aantal restaurants als Noma, Fäviken en Mugaritz sluit in deze periode de deuren. De eerste reactie van de buitenwereld is dan vaak "je moet het je wel kunnen permitteren". Een echte Hollandse reactie overigens - eerst kijken naar de verdiensten, dan de rest. Koken met alleen een winter-aanbod is een uitdaging (dit is een ander woord voor probleem). Ik vul daarom het winter-aanbod regelmatig aan met onweerstaanbare kruiden, frambozen, citrus, tomaten en paprika's.
Koken met de groenten die voorradig zijn. Vroeger werden groenten ingemaakt met zuur of zout. Zelf heb ik daar (behalve jam en sap) niets aan gedaan. In de winkel liggen rapen, rammenas, winterwortels, selderij, venkel, (peterselie)wortel, pastinaken, schorseneren, prei, witlof .......... eigenlijk best veel, maar ook veel van hetzelfde.
Nederland staat bekend om zijn glastuinbouw. Bij de groothandel Udea liggen slasoorten van Hollandse bodem (zelfs biologisch), hoewel de meeste Westlandse kassen in winterslaap zijn. Biologische glastuinbouw kan prima kwaliteit producten leveren. Ik ken de biologische druiven van Nieuw Tuinzight, fantastisch, maar alleen in de zomer. De bekende Kalter "zomerse" aardbeien zijn er weer in maart of april.
Uit de traditionele kassen zijn vandaag verrassend genoeg de eerste Hollandse witte asperges geveild (11 februari, 600 euro per kilo) en liggen er Lambada aardbeien en komkommers van eigen bodem in de schappen. Het wordt door de vooruitgang in duurzame energievoorziening steeds meer de vraag of we met onze kassen nog van seizoensproducten kunnen spreken. Het blijft in de winter echter lastig om glastuinbouwproducten van "zomerkwaliteit" uit ons land te vinden.
Toch staat buiten de natuur klaar voor een nieuw begin. Niet alleen bloeien buiten de sneeuwklokjes, ook de zitten de bladknoppen al aan de bomen. Bij deze foodlab-dag kun je daarbij koken met wat buiten te plukken is, waaronder winterpostelein, zuring en barbarakruid.
Wat gaan we doen:
- De hele wereld tapt berken af, net vóór het voorjaar begint, en gaat koken met berkensap. Misschien kan dit ook met andere boomsoorten. als tamme kastanje. Koken met bomensap.
- Naast de knollen met reservevoedsel zitten de bladknoppen aan de boom. Vorig jaar waren we net te laat met de beukenknoppen, die toen al uitkwamen. De smaak werd al waterig. Ik heb een berken- en sparreknoppen geprobeerd, die echt geconcentreerd en lekker zijn.
- Op "moleculair" vlak wil ik meer gebruik gaan maken van spiegels op het bord, frisse groentesappen in één of andere vorm, strooien van bolletjes en poeders. Ik weet niet goed wat er mogelijk is, maar de spullen zijn in huis.
Zo krijgt het thema "winterkoken" nog een verrassende wending - en wachten we op het voorjaar.
U kunt een kort verslag lezen en foto's inzien om een induk te krijgen. Meedoen is beter.