Eet je landschap

Een nieuwe trend,

14 april bij Eetrijk in ‘t Vossenveen

Eetrijk oktober klein 6aGoed kijken naar onze (eetbare) omgeving maakt ons bewuster van de oorsprong van de essentie van ons voedsel. We gaan dan de rijkdom uit onze directe nabijheid gebruiken en herkennen de seizoenen en de wetmatigheden van de natuur.

Wilde planten, maar ook bijzondere kruiden, en wild (hoewel ik dat laatste met enige schroom vermeld), hebben vaak een brede en subtiele , soms geconcentreerde smaak, waar de producten uit onze efficiente landbouw zich niet mee kunnen meten. We gaan door wildpluk beter proeven en realiseren ons dat efficientie en gemak niet de enige criteria in onze voedselkeuze hoeven te zijn. Wildpluk is arbeidsintentensief, maar geeft inzicht en voldoening.

Helaas is de kennis van eetbare planten, en het gebruik van deze planten niet erg groot. Bovendien is ons land zo dicht bevolkt dat er weinig grond voor wikdpluk over is gebleven. Door de achteruitgang van soorten en toegenomen voedselrijkdom van de bodem zijn brandnetel en zevenblad populair geworden, maar smaakvolle soorten als lievevrouwenbedstro, daslook, klaverzuring moeilijker te vinden. Ik schep graag op over de zuring, venkel en rucola uit onze eigen tuin (groeit er door uitzaaien nu “in het wild”). Deze planten smaken zo goed, dat ik de winkelvariant niet meer wil kopen.

Eetrijk oktober klein 21aWe kunnen (als een eigentijdse reactie) onze omgeving zo inrichten, dat er oogstbare producten, als in een alternatieve landbouw, gaan groeien. We scheppen daarmee geen ideale natuur, wel een idealistische omgeving. Het is nog vroeg in het voorjaar, en daarmee een goed moment om de tuin van het Vossenveen te inventariseren en klaar te maken om te kunnen oogsten. Ik denk in eerste instantie aan bijzondere kruiden, bloemenmengsels, paddestoelenstammetjes. En daarnaast het inventariseren van wat er al in het bos en langs het kanaal te vinden is.

We zouden dit later kunnen uitbreiden met bomen – hoewel ik daar dan zelf niet meer van kan oogsten. En natuurlijk eerst kijken naar wat er goed, en wat er helemaal niet gaat groeien.

Daslook

 

 

 

 

 

 

Daslook in het voorjaar

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede