Eet je landschap
Een nieuwe trend,
14 april bij Eetrijk in ‘t Vossenveen
Goed kijken naar onze (eetbare) omgeving maakt ons bewuster van de oorsprong van de essentie van ons voedsel. We gaan dan de rijkdom uit onze directe nabijheid gebruiken en herkennen de seizoenen en de wetmatigheden van de natuur.
Wilde planten, maar ook bijzondere kruiden, en wild (hoewel ik dat laatste met enige schroom vermeld), hebben vaak een brede en subtiele , soms geconcentreerde smaak, waar de producten uit onze efficiente landbouw zich niet mee kunnen meten. We gaan door wildpluk beter proeven en realiseren ons dat efficientie en gemak niet de enige criteria in onze voedselkeuze hoeven te zijn. Wildpluk is arbeidsintentensief, maar geeft inzicht en voldoening.
Helaas is de kennis van eetbare planten, en het gebruik van deze planten niet erg groot. Bovendien is ons land zo dicht bevolkt dat er weinig grond voor wikdpluk over is gebleven. Door de achteruitgang van soorten en toegenomen voedselrijkdom van de bodem zijn brandnetel en zevenblad populair geworden, maar smaakvolle soorten als lievevrouwenbedstro, daslook, klaverzuring moeilijker te vinden. Ik schep graag op over de zuring, venkel en rucola uit onze eigen tuin (groeit er door uitzaaien nu “in het wild”). Deze planten smaken zo goed, dat ik de winkelvariant niet meer wil kopen.
We kunnen (als een eigentijdse reactie) onze omgeving zo inrichten, dat er oogstbare producten, als in een alternatieve landbouw, gaan groeien. We scheppen daarmee geen ideale natuur, wel een idealistische omgeving. Het is nog vroeg in het voorjaar, en daarmee een goed moment om de tuin van het Vossenveen te inventariseren en klaar te maken om te kunnen oogsten. Ik denk in eerste instantie aan bijzondere kruiden, bloemenmengsels, paddestoelenstammetjes. En daarnaast het inventariseren van wat er al in het bos en langs het kanaal te vinden is.
We zouden dit later kunnen uitbreiden met bomen – hoewel ik daar dan zelf niet meer van kan oogsten. En natuurlijk eerst kijken naar wat er goed, en wat er helemaal niet gaat groeien.
Daslook in het voorjaar