Insecten in de keuken
Donderdag 15 januari 2015 - Creepy, crawly cuisine, insecten op het menu
Wat je altijd al wilde vermijden, maar wat nu toch in de supermarkt ligt: de insectenburger.
Bij de aanschaf van onze eerste oven kregen we een kookboek van Atag. Er stonden recepten in van een kok, die toen in de Wanne kookte. Het boek is verdwenen, net als de naam van de kok, maar ik weet nog dat er een gerecht in stond met een insect – ik denk een sprinkhaan. Ik vond dat heel bijzonder, temeer daar ik nergens sprinkhaan kon kopen.
Een verslag en foto's vindt u met de bekende muisklik.
Waarom zijn sprinkhanen zo moeilijk te verkrijgen? Griezelig? Een teken van primitivisme? Twee miljard mensen (meer dan een kwart van de wereldbevolking) eten insecten als belangrijk bestanddeel van het dagelijks menu. Rupsen, bijen, wespen, mieren, kakkerlakken, sprinkhanen, larven, watertorren, spinnen en zelfs Tarantula's worden klaargemaakt. Niet omdat er niets anders te eten is – gewoon omdat ze bijzonder lekker zijn.
Insecten worden langzaam hot in onze Westerse landen. In België kweekt men al een paar jaar insecten. Noma (s' werelds nummer één restaurant) serveert levende mieren. Ik las dat bijenlarven lekker zijn (even bakken in de boter – met een paar druppels honing). Wageningen University beweert dat insecten gemakkelijk en energie-gunstig te kweken (en te roosteren) zijn. Gelukkig kan ik sinds kort insecten kopen via de supermarkt, de groothandel en allerlei webwinkels.
Nieuw is die interesse voor insecten zeker niet – en Kirkby en Spence schreven al in 1826:
Zij die zich walgend afkeren van een sprinkhaan of de larve van een kever, voelen zich niet misselijk worden als er een kreeft, krab of garnaal voor hun neus wordt gezet. Het feit is dat gewoonte ons heeft verzoend met het eten van de laatste, die, op zichzelf beschouwd met hun dreigende klauwen en vele poten, veel walgelijker zijn dan de eerste. Als de gewoonte omgekeerd was, dan zouden we de eerste smakelijk gevonden hebben en van de laatste gruwen – zoals de Arabieren, die net zo verbaasd zijn over ons eten van krab, kreef en oesters, als wij over hun gewoonte om sprinkhanen te eten. (Bron: Eten op Aarde van Linda Roodenburg, 2007)
Een mogelijk recept zou kunnen zijn: Tartaar van avocado en komkommer met geroosterde meelwormen, citroen en radijsjes. (voorgerecht).
Ingrediënten
1 avocado
1 komkommer
50 gr meelwormen
1 citroen
8 radijsjes
4 bosuitjes
1 rode ui
paar takjes waterkers
paar stengels peterselie
zout en peper
50 gr suiker
Werkwijze
Snijd de radijsjes in vieren en rooster ze in een hete oven 2 minuten (net gaar)
Hak de peterselie en de waterkers, met wat groen van de bos radijsjes en het groen van de bosuitjes.
Schil de komkommer en haal het zaad eruit.
Hak komkommer, avocado en rode ui klein en maak er met wat citroensap, olijfolie, zout en peper tartaar van.
Blancheer julienne van citroenschil driemaal en konfijt deze schilletjes met de suiker.
Serveer de tartaar met eromheen de meelwormen, de radijsjes, de citroenschilletjes. Bestrooi met het groen.
Verder staan er recepten voor beginnende insecteneters in de Morgen: (muisklik)