Koken met vlierbloesem
Zaterdag 13 juni 2015 - Ongewone kooksessie met vlierbloesem
Koken met vlierbloesem, combineren met vis, vlees, kruiden en specerijen. Vlierbloesem is fragiel, vluchtig, kruidig, frisgroen, subtiel en aanwezig, onderliggend en toch vrolijk opspringend, 'Estate van Vivaldi.
Hoe laat je deze eigenschappen tot hun recht komen? Het menu vind je hier. Foto's staan hier.
Wanneer de bloemschermen van de vlier veel gele stuifmeel bevatten, eind mei of juni, kunnen ze worden geoogst. Gedroogd kunnen de bloemen voor een jaar bewaard worden, mits in een van lucht en licht afgesloten pot. (plukwiki)
We combineren ingrediënten onbewust vanuit onze geboortegrond, van twentse groond, met af en toe een onverwachte ingeving, die dan wonderwel blijkt te smaken. De ervaring en traditie bepalen het referentiekader voor onze smaak-ideeën. Daarom koken Chinezen anders dan Italianen, en koken Italianen anders dan Tukkers. Bij raapstelen denk ik (Brabander) aan keeltjesstamppot, een Italiaan waarschijnlijk eerder aan een pastasaus (orecchiette alle cime di rapa).
Koken gaat prima wanneer we combineren met bloemkool en verse schol, maar koken met okra of rendier is voor ons, als Hollanders, al een stuk lastiger. Datzelfde geldt voor wildpluk. Wanneer we duizendblad, sparrenscheuten of misschien insecten proeven moeten we flink ons best doen om passende recepten voor de geest te halen. Het referentiekader ontbreekt en we zijn op ons zelf aangewezen.
Zelf je referentiekader maken, die uitdaging wil ik aangaan met vlierbloesem. Bloesem associeer je met nagerechten, zoet. En inderdaad, vlierbloesemsiroop smaakt goed bij appel, aardbeien of frambozen. Of gefrituurd met poffertjes, of ……….
Maar vlier heeft een zacht-groen aroma dat ook samengaat met zalm (zie de mooie website van Johanna Kindvall of bij een hele verse vis? Of groenten? Of juist zachte smaken van andere wildpluk-ingrediënten. Hoe kun je de smaak van vlier dan naar voren brengen, concentreren? Op de streekmarkt in Delden vind je vlierbloesemazijn van Culibes, fragriel en vluchtig. Verder vond ik op internet een “foodpairing-web” dat houvast kan bieden.