Fermentatie
Donderdag 19 juni
We realiseren ons nauwelijks hoe micro-organismen ons leven verrijken. Kaas, boter, zuurkool, brood, worst en wijn hebben we aan deze ééncelligen te danken. Fermenteren is eenvoudig en goedkoop. "Iedereen kan zuurkool maken, je hoeft het alleen maar te doen" schrijft Sandor Katz in "het" naslagwerk over fermenteren. En een beetje schimmel kun je volgens hem zonder problemen wegschrapen. Dat hoor ik ook hier in Twente. Door onze overdreven aandacht voor hygiëne durven we vaak niet met fermentatie aan de slag te gaan en weten we niet goed wat dan wèl de signalen zijn van ziekmakende bacteriën.
Niet lang geleden heb ik tijdens de Food Professional Day een workshop gevolgd bij Christian Weij. Wat mij trof was de variatie aan fermentatietechnieken die hij in de keuken gebruikte. Naast botermaken, groenten inleggen, ging hij bijvoorbeeld ook frisdrank maken (met natuurlijke koolzuur uit het fermentatieproces) van appelsap.
Thuis heb ik en aantal jaren zuurdesembrood gebakken, Ik maak mijn eigen azijn en wil nu de wijn voor die azijn maken door honing met kruiden te vergisten.
In een aardewerk pot fermenteren op dit moment groenten (nuka-zuke met tarwekiemen in plaats van rijstkiemen), maar eigenlijk mis ik de ervaring van mijn grootouders, die elk jaar de oogst verwerkten, gewoon omdat er geen vriezer of koelkast bestond.
Een begin om daar verandering in te brengen is op donderdag 19 juni, wanneer we groenten gaan inleggen, azijnpotten vullen, rauwe boter maken en meer.