Lentekriebels en het verlangen naar verse kruiden. Ze beginnen te groeien, maar ik heb nog onvoldoende in de tuin voor een lekker ijsje. Tot mijn oog viel op de laurier, die gedurende de winter in de keuken bivakkeert. Daar heb ik toen ijs van gemaakt.

Ik neem een basis-ijs recept van molecular recipes.

Ingrediëntenlaurier ijs
630 ml melk
30 ml room
6 eidooiers
75 gr suiker
50 gr druivensuiker
40 gr melkpoeder
7 blaadjes verse laurier
½ blaadje gelatine

Werkwijze
Week de gelatine 10 minuten in water. Haal de gelatine uit het water en knijp deze uit.
Zet alle ingrediënten, behalve de eidooiers, in een pan op het vuur. Breng tegen de kook en laat het mengsel met de laurier 15 à 20 minuten trekken.
Haal de laurier uit de pan.
Doe de eidooiers in een kom en klop deze los met een scheut van het warme mengsel uit de pan.
Giet de dooiers nu al roerend in de pan en zet het vuur uit. De compositie mag niet koken, anders stollen de eidooiers.
Laat de ijs-compositie afkoelen en maak er met behulp van een ijsmachine ijs van.

Ik vond het een verassende smaak, die goed zal combineren met chocolade, of aardbeien, kersen, perzikken (vruchten van de rozenfamilie), of misschien met tomatenjam, of paprikajam.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede