Lentekriebels en het verlangen naar verse kruiden. Ze beginnen te groeien, maar ik heb nog onvoldoende in de tuin voor een lekker ijsje. Tot mijn oog viel op de laurier, die gedurende de winter in de keuken bivakkeert. Daar heb ik toen ijs van gemaakt.
Ik neem een basis-ijs recept van molecular recipes.
Ingrediënten
630 ml melk
30 ml room
6 eidooiers
75 gr suiker
50 gr druivensuiker
40 gr melkpoeder
7 blaadjes verse laurier
½ blaadje gelatine
Werkwijze
Week de gelatine 10 minuten in water. Haal de gelatine uit het water en knijp deze uit.
Zet alle ingrediënten, behalve de eidooiers, in een pan op het vuur. Breng tegen de kook en laat het mengsel met de laurier 15 à 20 minuten trekken.
Haal de laurier uit de pan.
Doe de eidooiers in een kom en klop deze los met een scheut van het warme mengsel uit de pan.
Giet de dooiers nu al roerend in de pan en zet het vuur uit. De compositie mag niet koken, anders stollen de eidooiers.
Laat de ijs-compositie afkoelen en maak er met behulp van een ijsmachine ijs van.
Ik vond het een verassende smaak, die goed zal combineren met chocolade, of aardbeien, kersen, perzikken (vruchten van de rozenfamilie), of misschien met tomatenjam, of paprikajam.