Hamburgers voor mannen

 

Al eens een truckfestival bezocht? Stoere mannen met baarden, een rokende hamburgerwagen, een verleidelijke aanblik – voor mannen – ik weet niet Hamburgerhoe vrouwen daartegenover staan.
Voorzichtig en begerig neem ik de eerste hap. Proef, voorzichtig. Wat is het verschil? Hoe smaakt dat rokerige vlees, de bite, de stoere hand van deze mannen met baarden? Iets dat je een volgende keer weer doet hunkeren naar deze echte American Hamburger?

Ik weet nu hoe je een echte hamburger maakt – het geheim van een echte hamburger ligt bij Harry Boomkamp, een gepensioneerde, gepassioneerde boer, zonder baard, uit Twente.
Een goede hamburger, zegt hij, is gemaakt van goed vlees, met een doorleefde smaak. Een koe op leeftijd met geel vet. Vooral dat vet, dat draagt de smaak. Daar zit wel zevenmaal zoveel voer in. Gras wel te verstaan, met kruiden uit de wei. Een echte weide, die niet is overbemest en niet is ingezaaid met Engels raaigras. Dan krijg je een echte hamburger. Een hamburger voor echte mannen, een hamburger uit Twente.

Probeer het maar zegt Harry. Ik krijg een stuk vlees van de dunne plaat, helemaal mager, eigenlijk te mager om een lekkere biefstuk van te maken. Daarnaast krijg ik een paar stukken vet, mooi geel vet, dat klaar lag om in de worst verwerkt te worden. Ik snijdt het vlees en het vet met een mes in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Twintig procent vet. Ik bestrooi het vlees met zout – 10 gram per kilo – en laat het een paar uur intrekken.
Dan vorm ik hamburgers en bak ze op hoog vuur volgens de methode van Heston Blumenthal, om en om en om en om … Heerlijk. Nooit meer een andere hamburger. Zo voel ik me een echte man.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede