Stamppotjes
Vraag een Amerikaan of een Rus wat het nationale gerecht is van de Lage Landen. De meesten zullen je vertellen dat stamppot de schotel is die op onze tafel prijkt. Misschien hebben de aardappeleters van Vincent van Gogh daaraan bijgedragen, of kennen ze de geschiedenis van de Tachtigjarige oorlog en Leiden Ontzet.
Ze hebben in ieder geval een punt. We kennen stamppotbuffetten, stamppotwedstrijden (waarin koks als Herman den Blijker en Robert Kranenborg elkaar bestrijden), een stamppot-inburgeringsprogramma, stamppotliefhebbers en stamppothaters. Waarbij de "haters" waarschijnlijk vooral niet vereenzelvigd willen worden met vastgeroeste burgerlijke tradities.
Het volgende recept is van een Belgische kok - excuses, ik ben zijn naam vergeten.
Stamppot met cantharellen en pompoen
Ingrediënten
- 500 gr kruimige aardapelen, geschild
- 200 gr knolselderij, in blokjes
- 400 gr pompoen, in blokjes
- 300 gr cantharellen, met een mes gehakt
- salie
- 70 gr boter
- zout
Werkwijze
- Zet de aardappelen op met de knolselderij en de pompoen, salie, zout. De pompoen mag boven het kookwater uitsteken, die wordt wel gaar.
- Wanneer de aardappelen gaar zijn, afgieten. Eventueel wat vocht achterhouden, maar zeker niet te nat laten. De pompoen zorgt waarschijnlijk al voor voldoende smeuïgheid.
- Salie eruit nemen.
- Grof stampen met de boter (als “mashed potatoes”) Cantharellen toevoegen en doorroeren (als bij stampot rauwe andijvie).
Eventeel serveren met gefrituurde salie.
In plaats van cantharellen kunnen bijvoorbeeld ook pieds de moutons of eekhoorntjesbrood gebruikt worden.