Voorjaar met asperges en aardbeien
Aan het einde van de dag thuiskomen – het eten op tafel. Nu, in het voorjaar, met de belofte van de zon, de beesten in de wei, het traditionele lammetjes aaien, denken we aan de eerste verse groenten, voorjaarssla, asperges, tuffel en aardbeien. Van de boerderij – want eten komt van de boerderij – zegt Harry Boomkamp. Op de boerderij maken we geen grondstoffen voor de fabriek, maar maken we de producten voor op tafel. Dat is wat je op de Streekmarkt in Delden terugvindt. Dit voorjaar zijn de asperges van Rudi Buscher vroeg uit de grond gekomen– Twentse asperges met ham van de Feijterhof, of lamsvlees van Bauke Bossink. Of een salade met aardbeien en asperges, een combinatie die de zon zo mooi verbeeldt, zeker met een bouquetje kruiden en bloemen erbij.
Salade van asperges en aardbeien
Ingrediënten
- 250gr aardbeien
- 500 gr asperges
- 200 gr notensla
- bloemen en kruiden die er zijn, zoals zuring, venkelgroen, viooljes, rozeblaadjes
- (facultatief een appel of sinaasappel in partjes)
- 1 eetl citroensap
- 1 theel suiker
- 5 eetl azijn
- 5 eetl amandelolie
- 1 eetl notenolie (facultatief)
- zout en peper
Werkwijze
- Kook de asperges niet te gaar (zie hieronder).
- Maak de dressing van olie en azijn, weinig zout en peper.
- Maak de aardbeien schoon, snijdt in partjes en marineer 10 minuten in citroensap en suiker.
- Snijdt eventueel de appel in partjes of schil de sinaasappel en snijdt er de partjes zonder vel uit.
- Schik alle ingrediënten mooi op borden, lepel er de dressing over.
- Strooi de bloemen en kruiden over de salade.
Asperges koken
- Schil de asperges.
- Breng in een voldoende grote pan water met zout aan de kook (eventueel met wat zeewier).
- Doe de asperges in het kokende water en breng snel weer aan de kook.
- Kook de asperges 3 minuten (met deksel).
- Zet het vuur uit en laat de asperges (met gesloten deksel) in het eigen kookvocht staan.
- Na ongeveer 20 minuten zijn de asperges gaar.