Raapstelen en meiraapjes

In het Vossenveen deed cuisinier Gerard Kooiker onlangs zijn verhaal over de kunst van het koken. De voormalige chef van de Holtweijde zei, desgevraagd, dat “vergeten groenten” wat hem betreft een misplaatste term is. Nooit vergeten, altijd gebruikt. Daar ben ik het van harte mee eens. Misschien dat het gebruik thuis is teruggelopen, de cuisinier weet beter.
Dus ging ik deze week met het voorjaar in gedachten op zoek naar de eerste verse geitenkaas (bij de Wolverlei) voor een recept met raapstelen en meiraapjes. Blad en knol van dezelfde soort, waarbij de ene variant geteeld wordt voor het loof, terwijl van de meiknol juist het ondergrondse deel geoogst wordt.
Bij de vraag naar meiraap keek de groenteboer verwonderd op – dat kende hij als veevoer. Gelukkig is deze groente in Turkse winkels altijd aanwezig. Raapsteeltjes waren lastiger te vinden. Zelfs bij de Sligro kon ik ze alleen op bestelling kopen – in de winkel zouden ze maar verpieteren. Uiteindelijk vond ik raapstelen bij Oosterik in Tubbergen. Met een paar uur vertraging aan de slag:

Taartje met geitenkaas en raapstelen en een pesto van raapstelen

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 bos raapstelen
  • 1 meiknolletje
  • 150 gram verse geitenkaas Scheut slagroom
  • 1 of 2 eieren
  • 3 kerstomaatjes, in 4 partjes gesneden
  • Zout en peper

Werkwijze

  • Steek de bladerdeegplakjes rond uit (diameter ongeveer 10 cm). Prik er met een vork gaatjes in om het rijzen enigszins te temperen. Bak ze 15 minuten in de oven (220 C) in een vormpje zodat een bakje met een opstaande rand ontstaat.
  • Blancheer de raapsteeltjes kort, snijdt ze fijn en laat ze goed drogen. Kook het meiknolletje in weinig water tot het net zacht is (ongeveer 15 minuten). Pureren met een staafmixer en mengen met room en ei, zout en peper. Gebruik 1 ei per dl vocht.
  • Leg op elke taartbodem een plakje verse geitenkaas. Leg daaromheen de raapsteel en tomaatpartjes. Giet er wat van het meiknolmengsel overheen.
  • Zet de taartjes in een voorverwarmde oven (175 C) tot het ei-meiraap-mengsel zich zet (ongeveer 10 minuten).
  • Serveer met de pesto van raapsteeltjes.

Pesto van raapstelen

Ingrediënten

  • 1 bosje raapstelen
  • 1 eetl pijnboompitjes
  • 1 eetl walnoten
  • ½ dl mosterdolie
  • Zout en peper

Werkwijze

  • Hak de pijnboompitjes met de walnoten in de keukenmachine. Voeg het blad van de raapsteeltjes erbij met een beetje zout en een ½ theelepel olie.
  • Wanneer de raapsteeltjes fijn zijn rustig de mosterdolie bijschenken tot een smeuïge massa ontstaat

 

Scroll naar boven

Eetrijk, restaurant en koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

Restaurant locatie
Eetrijk in 't Vossenveen
Postweg 3, 7665 SW Albergen 

t: 06 166 48 080
e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL089044289

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede