Vegetarisch anders

 

Het is een kunst om lekker vegetarisch te koken. We lijden, lijkt het, aan een ingeprent hersenspinsel dat elke maaltijd moet bestaan uit vlees met een garnituur van groenten en aardappels. Vlees met wat erbij, terwijl de bij het vlees geserveerde slappe sperzieboon niet snel bijdraagt aan de feestvreugde.

In de winkel liggen vegetarische alternatieven als groentenburger, tofusteaks en vegetarische schnitsels. Vegetarisch voor vleeseters? Ik vind het geen reclame. Jammer, want zo blijven de verassende combinaties van groenten en kruiden onbenut. Vegetariers zouden juist kunnen spelen met groenten.

Nadine Abensur, woont in Australie, staat bekend om haar originele kijk op vegetarisch eten en weet van traditionele gerechten uitzonderlijk lekkere schotels te maken. Die bovendien snel klaar zijn, belooft ze in één van haar kookboeken - Vliegensvlug Vegetarisch. Een combinatie van Italiaans en Marokkaans koken. Zij maakt mij in elk geval enthousiast. Via haar website kun je een voorproefje nemen.

Een snel recept (van mezelf), waarin de afzonderlijke groenten goed uitkomen en combineren:

Geroosterde groenten met yoghurt-citroensaus

Ingrediënten

  • 500 gram tomaten
  • 1/2 butternut pompoen
  • 500 gram sjalotjes
  • 1 kg aardappelen
  • 250 gram paddestoelen
  • 5 tot 10 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels japanse sojasaus of tamari
  • 4 eetlepels suiker
  • paar lepels appelsap (naar keuze)
  • 1/4 glas witte wijn
  • 1 dl olijfolie
  • tijm
  • venkelzaad
  • grof zeezout
  • zout
  • 200 gram plakken belegen kaas, of feta

voor de saus:

  • 1 dl yoghurt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • sap van 1/4 citroen
  • zout naar smaak
  • 1/2 teentje knoflook

 

Werkwijze

  • Zet de oven aan (230 graden Celsius).
  • Schil de aardappels, snijd ze in blokken van ongeveer 2 cm.
  • Bak de aardappels zonder voorkoken in olijfolie met een teentje knoflook.
  • Wanneer de aardappels licht goudbruin zijn kun je ze verder laten garen in de oven.
  • Bestrooien met zout en tijm.
  • Schil de sjalotjes.
  • Verhit een koekenpan op matig vuur, voeg de suiker en de appelsap (of water) toe en laat caremelliseren.
  • Wentel de uien en 2 teentjes knoflook door de caramel,
  • Blus af met de witte wijn, venkelzaad, zout en peper.
  • Laat verder garen in de oven (5 a 10 minuten).
  • Schil de pompoen met een dunschiller, snijd plakken van ongeveer 1/2 cm dik.
  • Bestrooi de plakken met zout en 1 eetl suiker en kwast er heel dun wat olie op.
  • Zet ze op bakpapier in de oven (ongeveer 10 minuten) tot ze bijna gaar zijn.
  • Dan de sojasaus eroverheen sprenkelen en nog even in de oven tot ze helemaal gaar zijn.
  • Snijd de tomaat grof (afhankelijk van de grootte) in 2, 4 of 8 blokken (of laat kerstomaatjes heel).
  • Leg de tomatten in een ovenschaal met 3 teentjes knoflook en bestrooi met grof zeezout, peper, tijm, (eventueel een beetje venkelzaad).
  • Overgiet met olijfolie en zet onder een hete grill, ongeveer 5 minuten of tot ze net aan gaar zijn.
  • Bak de paddestoelen met wat knoflook.
  • Maak de yoghurt-citroensaus door de ingredienten te mengen.
  • Schik alle groenten en aardappelen mooi op een bord. Overgiet met de saus. Leg de plakjes kaas erbij.

Eet smakelijk.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede