Vegetarisch anders
Het is een kunst om lekker vegetarisch te koken. We lijden, lijkt het, aan een ingeprent hersenspinsel dat elke maaltijd moet bestaan uit vlees met een garnituur van groenten en aardappels. Vlees met wat erbij, terwijl de bij het vlees geserveerde slappe sperzieboon niet snel bijdraagt aan de feestvreugde.
In de winkel liggen vegetarische alternatieven als groentenburger, tofusteaks en vegetarische schnitsels. Vegetarisch voor vleeseters? Ik vind het geen reclame. Jammer, want zo blijven de verassende combinaties van groenten en kruiden onbenut. Vegetariers zouden juist kunnen spelen met groenten.
Nadine Abensur, woont in Australie, staat bekend om haar originele kijk op vegetarisch eten en weet van traditionele gerechten uitzonderlijk lekkere schotels te maken. Die bovendien snel klaar zijn, belooft ze in één van haar kookboeken - Vliegensvlug Vegetarisch. Een combinatie van Italiaans en Marokkaans koken. Zij maakt mij in elk geval enthousiast. Via haar website kun je een voorproefje nemen.
Een snel recept (van mezelf), waarin de afzonderlijke groenten goed uitkomen en combineren:
Geroosterde groenten met yoghurt-citroensaus
Ingrediënten
- 500 gram tomaten
- 1/2 butternut pompoen
- 500 gram sjalotjes
- 1 kg aardappelen
- 250 gram paddestoelen
- 5 tot 10 teentjes knoflook
- 3 eetlepels japanse sojasaus of tamari
- 4 eetlepels suiker
- paar lepels appelsap (naar keuze)
- 1/4 glas witte wijn
- 1 dl olijfolie
- tijm
- venkelzaad
- grof zeezout
- zout
- 200 gram plakken belegen kaas, of feta
voor de saus:
- 1 dl yoghurt
- 5 eetlepels olijfolie
- sap van 1/4 citroen
- zout naar smaak
- 1/2 teentje knoflook
Werkwijze
- Zet de oven aan (230 graden Celsius).
- Schil de aardappels, snijd ze in blokken van ongeveer 2 cm.
- Bak de aardappels zonder voorkoken in olijfolie met een teentje knoflook.
- Wanneer de aardappels licht goudbruin zijn kun je ze verder laten garen in de oven.
- Bestrooien met zout en tijm.
- Schil de sjalotjes.
- Verhit een koekenpan op matig vuur, voeg de suiker en de appelsap (of water) toe en laat caremelliseren.
- Wentel de uien en 2 teentjes knoflook door de caramel,
- Blus af met de witte wijn, venkelzaad, zout en peper.
- Laat verder garen in de oven (5 a 10 minuten).
- Schil de pompoen met een dunschiller, snijd plakken van ongeveer 1/2 cm dik.
- Bestrooi de plakken met zout en 1 eetl suiker en kwast er heel dun wat olie op.
- Zet ze op bakpapier in de oven (ongeveer 10 minuten) tot ze bijna gaar zijn.
- Dan de sojasaus eroverheen sprenkelen en nog even in de oven tot ze helemaal gaar zijn.
- Snijd de tomaat grof (afhankelijk van de grootte) in 2, 4 of 8 blokken (of laat kerstomaatjes heel).
- Leg de tomatten in een ovenschaal met 3 teentjes knoflook en bestrooi met grof zeezout, peper, tijm, (eventueel een beetje venkelzaad).
- Overgiet met olijfolie en zet onder een hete grill, ongeveer 5 minuten of tot ze net aan gaar zijn.
- Bak de paddestoelen met wat knoflook.
- Maak de yoghurt-citroensaus door de ingredienten te mengen.
- Schik alle groenten en aardappelen mooi op een bord. Overgiet met de saus. Leg de plakjes kaas erbij.
Eet smakelijk.