Eten van insecten


Een nieuwe vorm van landbouw, ingegeven door een dreigend voedseltekort voor de alsmaar groeiende wereldbevolking, is de kweek van insecten voor menselijke consumptie.

Nieuw is die interesse voor insecten zeker niet – en Kirkby en Spence schreven al in 1826:
Zij die zich walgend afkeren van een sprinkhaan of de larve van een kever, voelen zich niet misselijk worden als er een kreeft, krab of garnaal voor hun neus wordt gezet. Het feit is dat gewoonte ons heeft verzoend met het eten van de laatste, die, op zichzelf beschouwd met hun dreigende klauwen en vele poten, veel walgelijker zijn dan de eerste. Als de gewoonte omgekeerd was, dan zouden we de eerste smakelijk gevonden hebben en van de laatste gruwen – zoals de Arabieren, die net zo verbaasd zijn over ons eten van krab, kreef en oesters, als wij over hun gewoonte om sprinkhanen te eten. (Bron: Eten op Aarde van Linda Roodenburg, 2007)

Er is in Europa - in tegenstelling tot de rest van de wereld - weinig ervaring met koken van insecten. Een paar recepten, die hier zouden passen:

Tartaar van avocado en komkommer met geroosterde meelwormen, citroen en radijsjes. (voorgerecht).

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 komkommer
  • 50 gr meelwormen
  • 1 citroen
  • 8 radijsjes
  • 4 bosuitjes
  • 1 rode ui
  • paar takjes waterkers
  • paar stengels peterselie
  • zout en peper
  • 50 gr suiker
  • Witte wijn of vermout

Werkwijze

  • Laat de meelwormen in vermout of witte wijn wellen (ongeveer een half uur)
  • Bak de meelwormen in de olie tot ze van buiten krokant, maar van binnen nog zacht zijn.
  • Hak de radijsjes fijn.
  • Hak de peterselie en de waterkers, met wat groen van de bos radijsjes en het groen van de bosuitjes.
  • Schil de komkommer en haal het zaad eruit.
  • Hak komkommer, avocado en rode ui klein en maak er met wat citroensap, olijfolie, zout en peper en de radijs tartaar van.
  • Was en schil de citroen met een dunsciller
  • Snijd de citroenschil in heel dunne reepjes (julienne)
  • Los de suiker op in 50 ml water
  • Blancheer julienne van citroenschil driemaal en konfijt deze schilletjes met de suiker.
  • Serveer de tartaar met eromheen de meelwormen, de citroenschilletjes. Bestrooi met het groen.

 

Brownie met krekels (basis van Smitten Kitchen)
Insecten worden vaak met chocolade gegeten. Bij Chocoa in Amsterdam kon je chocolade met krekels proeven. Verse sprinkhanen schijnen ook goed te combineren en meelwormen kunnen gemarineerd worden en op die manier extra smaak geven.

Voor een ovenschaal van 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 85 gr bittere chocolade
  • 115 gr boter
  • 265 gr suiker
  • 2 eieren
  • vanille
  • 2 gr zout
  • 85 gr bloem
  • 10 gr gevriesdroogde krekels
  • 5 gr krekels om te bestrooien

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175 Celsius.
  • Gebruik bakpapier in een ovenschaal, eventueel invetten
  • Smelt de boter en de chocolade samen au bain marie
  • Roer de suiker, vanille en het zout erdoor met een garde
  • Voeg de eieren (garde) één voor één toe
  • Schep met een grote lepel de gezeefde bloem door het mengsel
  • Schep 10 gr krekels erdoorheen
  • Schep het beslag in de ovenschaal
  • Bak 25 a 30 minuten in de oven (droge prikker, als bij cake)

Een goede brownie heeft aan beide kanten een korstje en is nog smeuïg van binnen.

Bestrooi met wat gehakte krekel

 

Bugs burger

Insectenburgers zijn “in” omdat ze zouden meehelpen aan het oplossen van het dreigende voedseltekort de komende decennia. Inderdaad kun je via deze dieren alle essentiële aminozuren in voldoende mate tot je nemen.
Ik heb éénmaal een burger gemaakt van insecten volgens onderstaand recept. Je kunt net als bij een hamburger variëren in het soort insecten en in het garnituur.

Ingrediënten

  • 5 gr buffalowormen
  • 5 gr meelwormen
  • 5 gr krekels
  • ongeveer 25 gr meel
  • 1 ei
  • 25 gr knolselderij
  • 25 gr ui
  • kruiden naar keuze
  • koolzaadolie
  • verse koriander
  • vermout

Werkwijze

  • Marineer de meelwormen een half uur in 1 dl vermout en bak ze zodat ze een krokante buitenkant krijgen, maar nog zacht van binnen.
  • Snijdt ui en selderij heel fijn en bak in olie zachtjes gaar.
  • Maak met de staafmixer een poeder van de buffalowormen en krekels.
  • Meng insecten, ei, meel, selderij en ui door elkaar en maak een smeuige pasta (als voor kroketten)
  • Maak voldoende burgers voor iedereen
  • Bak ze in de olie.

Serveer de burgers met verse koriander. En salade.

Scroll naar boven

Eetrijk, restaurant en koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

Restaurant locatie
Eetrijk in 't Vossenveen
Postweg 3, 7665 SW Albergen 

t: 06 166 48 080
e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL089044289

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede