Mayonaise zonder eigeel
Er zijn allerlei sauzen denkbaar. Vaak is het "smeuïg maken" van groenten en kruiden:
- Tapenades – groentenpurees, met olie voor de smeuigheid
- Pesto's – gehakte, gekneusde kruiden met noten, olie en kaas
- Chutney – fruit of groenten met zuur, suiker en gember
- Salsa – gehakte kruiden, vaak peper en tomaat met zoet, zuur, zout en wat olie
- Tomatensauzen als bbq-saus, ketchup, curry
- Mayonaise met allerlei toevoegingen als knoflook, tomaat, paprika of sinaasappel en vergelijkbare sauzen die niet gebonden zijn met eigeel, maar bv met mosterdpoeder, brood, noten, of melk(poeder).
Mayonaise zonder eigeel (recept volgens David Leite)
Ingrediënten
- 1 dl koude melk
- 1 theel melkpoeder
- wat citroensap
- klein stukje geperste knoflook
- zout en peper
- beetje suiker of gembersap
- 200 ml olie
Werkwijze
- Meng melk en alle ingrediënten, behalve de olie, in een kom
- Roer met de staafmixer en voeg tijdens het mixen eerst druppelsgewijs (!!), later met een straaltje de olie toe.
- Blijft in de koelkast stabiel.
Variaties
Andere smaken kunnen bereid worden door toevoegen van kruiden (koriander, gember) of gepureerde groenten als avocado, geroosterde paprika, geroosterde tomaat. Deze kun je toevoegen voordat je de olie erbij giet.