Mayonaise zonder eigeel

Er zijn allerlei sauzen denkbaar. Vaak is het "smeuïg maken" van groenten en kruiden:

  • Tapenades – groentenpurees, met olie voor de smeuigheid
  • Pesto's – gehakte, gekneusde kruiden met noten, olie en kaas
  • Chutney – fruit of groenten met zuur, suiker en gember
  • Salsa – gehakte kruiden, vaak peper en tomaat met zoet, zuur, zout en wat olie
  • Tomatensauzen als bbq-saus, ketchup, curry
  • Mayonaise met allerlei toevoegingen als knoflook, tomaat, paprika of sinaasappel en vergelijkbare sauzen die niet gebonden zijn met eigeel, maar bv met mosterdpoeder, brood, noten, of melk(poeder).


Mayonaise zonder eigeel (recept volgens David Leite)


Ingrediënten

  • 1 dl koude melk
  • 1 theel melkpoeder
  • wat citroensap
  • klein stukje geperste knoflook
  • zout en peper
  • beetje suiker of gembersap
  • 200 ml olie

Werkwijze

  • Meng melk en alle ingrediënten, behalve de olie, in een kom
  • Roer met de staafmixer en voeg tijdens het mixen eerst druppelsgewijs (!!), later met een straaltje de olie toe.
  • Blijft in de koelkast stabiel.

Variaties
Andere smaken kunnen bereid worden door toevoegen van kruiden (koriander, gember) of gepureerde groenten als avocado, geroosterde paprika, geroosterde tomaat. Deze kun je toevoegen voordat je de olie erbij giet.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede