Tuinbonenpuree met gerookte paling
Tuinbonen zie je het meeste bij de groentenboer, onlangs kreeg ik de eerste Hollandse bonen. Klein en erg lekker. Tuinbonen moeten stevig zijn en glanzen. Grote exemplaren kun je dubbel doppen. Veel werk, weinig opbrengst, maar de smaak loont de moeite.
Verder zijn er verse capucijners, peultjes (eigenlijk mislukte doperwten), sugar snaps, verse witte bonen (zie je hier nooit), en het hele scala aan sperziebonen, snijbonen, pronkbonen, kouseband en.... Deze laatse vormen eigenlijk een aparte groep – geen peulvruchten om te doppen (shell beans – ik ken geen Nederlands woord ervoor).
Peulvruchten gaan goed samen met waterkers (waterkers-doperwtensoep met munt), met salie of hyssop (of bonenkruid). Meer verrassende combinaties kun je maken met geroosterde paprika, met olijven, met koffie, en ook met aardbeien, olijfolie en balsamico.
Recepten zijn er te over. Bekijk eens een recept uit de oudheid van Apicius (van Christianne Muusers.
Of volg dit recept naar een idee van Alice Waters:
Tuinbonenpuree met gerookte paling
Ingrediënten
- 1000 gr tuinbonen
- 100 gr olijfolie
- sap van een citroen
- zout/peper
- teentje knoflook
- hyssop of rozemarijn
- gerookte paling
- kaviaar (naar keuze)
- paar reepjes ingemaakte citroen (naar keuze)
- Toast
Werkwijze
- Dop de tuinbonen en blancheer ze 2 minuten in ruim kokend water.
- Laat afkoelen in een ijsbad.
- Haal de harde schil van de tuinbonen en kook ze zachtjes in de olijfolie met knoflook en hyssop
- Pureer de massa en maak op smaak met citroen, zout en peper
- Smeer de pasta op de toastjes en leg overal een stukje gerookte paling, wat kaviaar en een reepje ingemaakte citroen op.