Tuinbonenpuree met gerookte paling

Tuinbonen zie je het meeste bij de groentenboer, onlangs kreeg ik de eerste Hollandse bonen. Klein en erg lekker. Tuinbonen moeten stevig zijn en glanzen. Grote exemplaren kun je dubbel doppen. Veel werk, weinig opbrengst, maar de smaak loont de moeite.
Verder zijn er verse capucijners, peultjes (eigenlijk mislukte doperwten), sugar snaps, verse witte bonen (zie je hier nooit), en het hele scala aan sperziebonen, snijbonen, pronkbonen, kouseband en.... Deze laatse vormen eigenlijk een aparte groep – geen peulvruchten om te doppen (shell beans – ik ken geen Nederlands woord ervoor).

Peulvruchten gaan goed samen met waterkers (waterkers-doperwtensoep met munt), met salie of hyssop (of bonenkruid). Meer verrassende combinaties kun je maken met geroosterde paprika, met olijven, met koffie, en ook met aardbeien, olijfolie en balsamico.

Recepten zijn er te over. Bekijk eens een recept uit de oudheid van Apicius (van Christianne Muusers.

Of volg dit recept naar een idee van Alice Waters:

Tuinbonenpuree met gerookte paling


Ingrediënten

  • 1000 gr tuinbonen
  • 100 gr olijfolie
  • sap van een citroen
  • zout/peper
  • teentje knoflook
  • hyssop of rozemarijn
  • gerookte paling
  • kaviaar (naar keuze)
  • paar reepjes ingemaakte citroen (naar keuze)
  • Toast

Werkwijze

  • Dop de tuinbonen en blancheer ze 2 minuten in ruim kokend water.
  • Laat afkoelen in een ijsbad.
  • Haal de harde schil van de tuinbonen en kook ze zachtjes in de olijfolie met knoflook en hyssop
  • Pureer de massa en maak op smaak met citroen, zout en peper
  • Smeer de pasta op de toastjes en leg overal een stukje gerookte paling, wat kaviaar en een reepje ingemaakte citroen op.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede