Salade van aardbeien, doperwten en garnalen

 

Naast de peulvruchten komt zacht fruit nu van de koude grond. Aardbeien, frambozen, de eerste kersen. Aardbeien zijn eigenlijk schijnvruchten, de zaden zitten er niet in, maar aan de buitenzijde. Ze behoren tot de rozenfamilie (net als appels en peren overigens) en misschien daarom wel smaken ze goed met een paar druppels rozensiroop.

Goede aardbeien geuren sterk (zet ze maar op de keukentafel), anders zit er geen smaak aan. Laat de smaak van de aardbei nog beter uitkomen door ze op kamertemperatuur te serveren en tien minuten voor het opdienen te bestrooien met weinig (een theelepel) suiker en te besprenkelen met een eetlepel citroensap.

Aardbeien smaken fragiel, geuren als rozen, maar de smaak is toch zo kenmerkend dat ze in tal van combinaties overeind blijft. Voorbeelden vind je in recepten waarin de smaak van de aardbei versterkt wordt als gebeurt door rabarber en bloemen als vlier, roos, lavendel en oranjebloesem.

Anders zijn combinaties met tegenhangers als geitenkaas, Pecorino, rode paprikagelei, zwarte peper, of peultjes, balsamico en olijfolie. Zelfs met koffie, chocolade en (zoete) olijventapenade lijken met aardbeien te combineren.

Salade van aardbeien, doperwten en garnalen
(naar een idee van Sang-Hoon Degeimbre, maar hij gebruikt langoust)

Ingrediënten

  • 250 gr aardbeien
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theel citroensap
  • 4 eetlepels rozenconfiture (uit een Turkse winkel)
  • 250 gr verse doperwtjes (ze moeten mooi zoet zijn)
  • 8 grote garnalen
  • 50 gram (wilde) bloemen en kruiden als rucola, muurpeper, borage, OI kers of mosterdblad)
  • 4 theelepels oude Balsamico azijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • wat zwarte peper uit de pepermolen

Werkwijze

  • Dop de erwten. Blancheer ze enkele seconden in kokend water met zout. Giet af en spoel ze direct koud. Maak ze goed droog en zet opzij.
  • Was de aarbeien en marineer ze 10 minuten in de suiker en het citroensap.
  • Was de sla en droog deze in een doek of een sladroger.
  • Bak de garnalen en laat afkoelen.
  • Maak een coulis van de aardbeien en de rozenconfiture.
  • Leg de garnalen, doperwten en aardbeiencoulis op de borden.
  • Sprenkel de Balsamico en de olijfolie. Schik de slabladeren en bloemen hierover
  • Bestrooi met peper uit de molen
Scroll naar boven

Eetrijk, restaurant en koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

Restaurant locatie
Eetrijk in 't Vossenveen
Postweg 3, 7665 SW Albergen 

t: 06 166 48 080
e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL089044289

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede