Salade van aardbeien, doperwten en garnalen
Naast de peulvruchten komt zacht fruit nu van de koude grond. Aardbeien, frambozen, de eerste kersen. Aardbeien zijn eigenlijk schijnvruchten, de zaden zitten er niet in, maar aan de buitenzijde. Ze behoren tot de rozenfamilie (net als appels en peren overigens) en misschien daarom wel smaken ze goed met een paar druppels rozensiroop.
Goede aardbeien geuren sterk (zet ze maar op de keukentafel), anders zit er geen smaak aan. Laat de smaak van de aardbei nog beter uitkomen door ze op kamertemperatuur te serveren en tien minuten voor het opdienen te bestrooien met weinig (een theelepel) suiker en te besprenkelen met een eetlepel citroensap.
Aardbeien smaken fragiel, geuren als rozen, maar de smaak is toch zo kenmerkend dat ze in tal van combinaties overeind blijft. Voorbeelden vind je in recepten waarin de smaak van de aardbei versterkt wordt als gebeurt door rabarber en bloemen als vlier, roos, lavendel en oranjebloesem.
Anders zijn combinaties met tegenhangers als geitenkaas, Pecorino, rode paprikagelei, zwarte peper, of peultjes, balsamico en olijfolie. Zelfs met koffie, chocolade en (zoete) olijventapenade lijken met aardbeien te combineren.
Salade van aardbeien, doperwten en garnalen
(naar een idee van Sang-Hoon Degeimbre, maar hij gebruikt langoust)
Ingrediënten
- 250 gr aardbeien
- 1 eetlepel suiker
- 1 theel citroensap
- 4 eetlepels rozenconfiture (uit een Turkse winkel)
- 250 gr verse doperwtjes (ze moeten mooi zoet zijn)
- 8 grote garnalen
- 50 gram (wilde) bloemen en kruiden als rucola, muurpeper, borage, OI kers of mosterdblad)
- 4 theelepels oude Balsamico azijn
- 4 eetlepels olijfolie
- wat zwarte peper uit de pepermolen
Werkwijze
- Dop de erwten. Blancheer ze enkele seconden in kokend water met zout. Giet af en spoel ze direct koud. Maak ze goed droog en zet opzij.
- Was de aarbeien en marineer ze 10 minuten in de suiker en het citroensap.
- Was de sla en droog deze in een doek of een sladroger.
- Bak de garnalen en laat afkoelen.
- Maak een coulis van de aardbeien en de rozenconfiture.
- Leg de garnalen, doperwten en aardbeiencoulis op de borden.
- Sprenkel de Balsamico en de olijfolie. Schik de slabladeren en bloemen hierover
- Bestrooi met peper uit de molen