Salade van paddenstoelen, walnoten, spinazie en mosterd (Joyce Goldstein)
In de "bijbel van de smaakcombinaties" (Culinary Artistry van Andrew Dornenburg en Karen Page) staan voor veel voedingsmiddelen bijpassende andere ingrediënten, waarmee deze in klassieke combinaties worden aangetroffen. Zo staat bij walnoot:
caramel; cèpes; kaas (Roquefort, Stilton); vis; paddenstoelen; varken; port; rozijnen; salade; sherry; courgette.
Dit is een handig hulpmiddel bij het zoeken naar combinaties. Je kunt daarbij de gekozen combinatie ook weer als ingang gebruiken voor een verdere zoektocht.
Joyce Goldstein maakt bijvoorbeeld een salade van spinazie, walnoten en paddenstoelen met een dille-mosterdvinaigrette. Daarvoor heeft ze drie "klassiekers" gebruikt:
- In de Mediterrane keuken worden walnoten, hazelnoten of amandelen en paddenstoelen vaak samen gebruikt.
- In een bekende Griekse salade worden walnoten gecombineerd met spinazie en mosterd.
- Mosterd en dille vormen een geweldige combinatie.
Deze salade smaakt heerlijk met Griekse kaas-flapjes in filodeeg.
Salade:
Ingrediënten
- 1 ½ cup dun gesneden paddenstoelen
- 1 cup grof gehakte walnoten
- 6 cups gewassen droge kleine spinazieblaadjes
Vinaigrette
- 1 theelepel droge mosterd
- 2 eetlepels rode wijn azijn
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 3 eetlepels citroensap
- ¾ cup olijfolie
- zout en peper
Werkwijze
- Maak de vinaigrette door eerst een puree te maken van de droge mosterd en de azijn en de overige ingrediënten toe te voegen . Schudden (of kloppen met een garde)
- Marineer de paddenstoelen in ¼ van de vinaigrette gedurende 10 minuten
- Marineer de walnoten in ¼ van de vinaigrette gedurende 10 minuten
- Meng vlak voor het serveren de rest van de vinaigrette voorzichtig met de spinazie.
- Voeg paddenstoelen en walnoten losjes erbij.