Salade van paddenstoelen, walnoten, spinazie en mosterd (Joyce Goldstein)

In de "bijbel van de smaakcombinaties" (Culinary Artistry van Andrew Dornenburg en Karen Page) staan voor veel voedingsmiddelen bijpassende andere ingrediënten, waarmee deze in klassieke combinaties worden aangetroffen. Zo staat bij walnoot:
caramel; cèpes; kaas (Roquefort, Stilton); vis; paddenstoelen; varken; port; rozijnen; salade; sherry; courgette.
Dit is een handig hulpmiddel bij het zoeken naar combinaties. Je kunt daarbij de gekozen combinatie ook weer als ingang gebruiken voor een verdere zoektocht.
Joyce Goldstein maakt bijvoorbeeld een salade van spinazie, walnoten en paddenstoelen met een dille-mosterdvinaigrette. Daarvoor heeft ze drie "klassiekers" gebruikt:

  •     In  de Mediterrane keuken worden walnoten, hazelnoten of amandelen en paddenstoelen vaak samen gebruikt.
  •     In een bekende Griekse salade worden walnoten gecombineerd met spinazie en mosterd.
  •      Mosterd en dille vormen een geweldige combinatie.

Deze salade smaakt heerlijk met Griekse kaas-flapjes in filodeeg.

Salade:

Ingrediënten

  • 1 ½ cup dun gesneden paddenstoelen
  • 1 cup grof gehakte walnoten
  • 6 cups gewassen droge kleine spinazieblaadjes

Vinaigrette

  • 1 theelepel droge mosterd
  • 2 eetlepels rode wijn azijn
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • 3 eetlepels citroensap
  • ¾ cup olijfolie
  • zout en peper

Werkwijze

  • Maak de vinaigrette door eerst een puree te maken van de droge mosterd en de azijn en de overige ingrediënten toe te voegen . Schudden (of kloppen met een garde)
  • Marineer de paddenstoelen in ¼ van de vinaigrette gedurende 10 minuten
  • Marineer de walnoten in ¼ van de vinaigrette gedurende 10 minuten
  • Meng vlak voor het serveren de rest van de vinaigrette voorzichtig met de spinazie.
  • Voeg paddenstoelen en walnoten losjes erbij.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede