Projecten
Wat de boer niet kent, .... is een spreekwoord, dat niet alleen van toepassing is op de boer. Onze gerechten zijn voor een groot deel en weerspiegeling van "hoe we vroeger aten", wat we gewend zijn. Veranderingen in onze smaak gaan heel geleidelijk. We hebben er decennia over gedaan om te wennen aan aardappelen en kruidnagels. Eten van zeewier, of krekels, is nu nog een brug te ver, maar dat gaat vast en zeker veranderen.
Tegelijk kun je zien, hoe we met gemaksvoedsel steeds meer gewend raken aan supermarkt-eten. Een beetje van Maggi wordt (als het aan Maggi ligt) steeds minder van onszelf. Daardoor worden gerechten, die buiten de smaak-norm vallen, maar ook gerechten, die meer voorbereidingswerk kosten steeds minder toegankelijk. Nog niet zo lang geleden was kalfslever met uien een bestseller en lag de boerenkool gewoon in de schappen. Nu zet ik de lever al niet meer op de kaart en kan ik zelfs (ongesneden) boerenkool alleen nog uit Marianne's moestuin halen.
Een kok kan al die nieuwe en oude producten, smaken en geuren, toegankelijk maken. Ik onderzoek bewerkingen als roken, marineren en fermenteren. Ik koop verse ingrediënten bij de boer en zoek kruiden en bloemen in het veld. Ik werk met nieuwe kennis en technieken, en ga te rade bij vakmensen om van hun kennis en ervaring te leren.
Dat zijn de projecten, waar je aan mee kan doen. Onder het kopje Kook! Projecten lees je wat er eerder gedaan is. Je kunt op de agenda zien welke activiteiten op de rol staan. Meldt je dan liefst wèl tijdig aan.