Streekmarkt maart 2016
Winter of lente? - Winterrust of lentekriebels?
De lente is in voorbereiding, maar je moet goed kijken om dit te ontdekken. In maart overheerst de winterrust, ondanks het lengen van de dagen. Tegelijk kriebelt de behoefte aan afwisseling in de vorm van vers groen, wacht ik op dartelende kalfjes in de wei en zie ik hoe sneeuwklokjes en krokussen het einde van de winter aankondigen.
Bij de boer liggen nog vooral selderknollen, winterpeen, schorseneren en koolsoorten. Misschien winterpostelein.
De kunst is nu, om tegemoet te komen aan de lentekriebels, om de friszoete aroma's van wortels en rapen op het bord tot uitdrukking te brengen, liefst met behulp van het eerste wintergroen. Verse sappen, gelei, met daarnaast een fonkelend vuurtje en geroosterd verwarmend eten. Vlees kaas en zuivel zijn het jaar rond beschikbaar. Maar zeker ook koken met wat planten voor ons in hun wortels en knolletjes bewaren.
Op het vuurtje serveren we in ieder geval hamburgers en chili con carne. Met variaties op frisse groentensappen.