juni _ Keukenkruiden uit moestuin en uit de natuur

 OIkers

Iedereen plukt uit de natuur. Bramen bessen, bosaardbeien, kastanjes en noten zijn zeker niet schaars. Kruiden als look zonder look en zuring zie je vaak langs de weg staan. Dat er in Franse streekgerechten vaak tijm gebruikt wordt zal je niet verbazen wanneer je door de stenige hoogvlaktes in de Alpen hebt gewandeld. Er zijn zelfs zoveel tijmsoorten (vaak genoemd naar hun vindplaats) dat ik elk jaar weer nieuwe soorten bij de kruidentelers zie staan.

De kruiden in de bergen zijn erg aromatisch, nodigen meer uit om in het eten te gebruiken, of misschien zijn Fransen en Spanjaarden van nature meer met de smaak van de maaltijd bezig. In onze landen zijn “wilde” keukenkruiden vaak beschreven door apothekers, die meer wisten van geneeskracht en de smaak als een leuke bijkomstigheid erbij voegden.
Toch gebruik ik vaak een keukenkruidengids uit 1977 (waarschijnlijk weer een heruitgave is van …….. ) waarin een groot aantal bij ons vindbare planten staat beschreven. Zo gebruiken koks in onze streken wat ze in de natuur tegenkomen, zoals (klaver)zuring, sparrescheuten en daslook en komkommerkruid.
Vele keukenkruiden, bessen en noten worden geteeld en vers of geconserveerd verkocht. Telers weten welke kruiden en vruchten lekker zijn, welke nieuwigheden op de markt komen. Daar kun je op de streekmarkt in Delden je voordeel mee doen, van noten-olie tot bessenazijn en van maggiplant tot pruimenchutney.
Tegelijk is het leuk om stil te staan bij wat er in de natuur nog voorhanden is. Culibes maakt siroop en azijn van wilde vlierbloesems en -bessen. Ik denk met Eetrijk aan sparrescheuten bij een voorjaarsstoofschotel van lamsvlees, of paardenbloemengelei met geitenkaas, of wat er dan ook nog in onze bossen en velden staat.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede