augustus_Flipje uit Delden.

IMG 20150820 WA0002
Een wandeling op de Holterberg. We stappen langs de bosbessen, die groeien op de open stukken onder de bomen. Gewoon langs de weg. Vossenbessen  er tussendoor.  Ze lachen ons toe en we lassen een pauze in voor een kleine versnapering. Bessen horen bij Twente en ik denk al aan potjes jam en chutney.

In de Betuwe kennen ze Flipje, in Delden overweldigen La Francaise, de Greftenhoeve, het Duvelshofke, 't Nye Eskes en de Oold Bleank u gezamenlijk met streekeigen fruitplezier. Bessenjam, aardbeiensaus en frambozenwijn.

Vaak zoetigheden, maar waarom zou je het bij nagerechten laten? Bessen combineren met geitenkaas, met basilicum, munt en rozemarijn, met rozen of hibiscus; met tomaten en paprika. Of laat bittere smaken combineren met het friszoete fruit.

Ik stel voor op de markt gerechten te maken als:

  • Pasta met bessen, tomaat, peultjes, oude balsamico, zure room.
  • Frambozen, radijs, munt, venkelbloemen, mozzarella, venkeljus.
  • Taartjes met bosbessen, paddestoelen en munt.
  • IJsje met spek, bosbessen en rozemarijn.
  • Salade met roodlof, rucola, zuring, bessen, frambozen, appel en tuinkers.
  • Cheesecake van geitenkaas met bessen en basilicum

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede