augustus_Flipje uit Delden.
Een wandeling op de Holterberg. We stappen langs de bosbessen, die groeien op de open stukken onder de bomen. Gewoon langs de weg. Vossenbessen er tussendoor. Ze lachen ons toe en we lassen een pauze in voor een kleine versnapering. Bessen horen bij Twente en ik denk al aan potjes jam en chutney.
In de Betuwe kennen ze Flipje, in Delden overweldigen La Francaise, de Greftenhoeve, het Duvelshofke, 't Nye Eskes en de Oold Bleank u gezamenlijk met streekeigen fruitplezier. Bessenjam, aardbeiensaus en frambozenwijn.
Vaak zoetigheden, maar waarom zou je het bij nagerechten laten? Bessen combineren met geitenkaas, met basilicum, munt en rozemarijn, met rozen of hibiscus; met tomaten en paprika. Of laat bittere smaken combineren met het friszoete fruit.
Ik stel voor op de markt gerechten te maken als:
- Pasta met bessen, tomaat, peultjes, oude balsamico, zure room.
- Frambozen, radijs, munt, venkelbloemen, mozzarella, venkeljus.
- Taartjes met bosbessen, paddestoelen en munt.
- IJsje met spek, bosbessen en rozemarijn.
- Salade met roodlof, rucola, zuring, bessen, frambozen, appel en tuinkers.
- Cheesecake van geitenkaas met bessen en basilicum