September _ Voor een appel en een ....

De wilde appel is een kleine, zure en wrange vrucht. Zeker niet een vrucht, waarmee Eva in staat zou zijn om Adam te verleiden. Ook in die tijd waren er dus waarschijnlijk al veredelde rassen, de zoet-sappige vruchten, zoals we die nu ook kennen.
In Nederland kent de appel een lange traditie en sinds de negentiende eeuw worden appelbomen grootschalig aangeplant. We houden van zoet. Kinderen spoelen hun eerste groenten weg met appelmoes en bij Gerrit van der Valk kreeg je appelmoes standaard bij de maaltijd. Appeldiksap is ouderwets, maar appelstroop vinden we een echte lekkernij. Een aantal chique restaurants lakt tegenwoordig spek, knolselderij en zelfs snoekbaars met deze zoetzure pasta.
IMG 20150905 WA0003Appels zijn nu zo gewoon dat je er niet meer bij stilstaat hoe bijzonder ze zijn. Net als aardbeien, lijsterbessen, frambozen en bijvoorbeeld kweeperen behoren appels tot de rozenfamilie. Misschien daarom zijn ze zo geliefd (je ruikt toch immer een beetje “roos”).
Ik moet zeggen dat ik niet vaak taart eet, maar appeltaart is - weliswaar eenvoudig - fris, zoetzuur, licht, aromatisch en onweerstaanbaar lekker - met lijsterbesgelei, met vlierbloesem, met bramen of andere bessen.
Voor een kok is de appel ook een dankbare vrucht, te gebruiken in gerechten met vis, vlees, vruchten, groenten en kruiden.
Deze markt wil ik daarom bloedworst en appel eens aanvullen met citroenmelisse en bieslook. Of bramen en bieten combineren (volgens Alain Passard) en als siroop gebruiken voor de appeltaart. Appel met lijsterbesgelei serveren met geitenkaas. En appel-verjus maken voor de salade.
Tot zaterdag

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede