Stamppot op het menu
Streekmakt februari 2016
Winterkost en stamppot vormen een ondeelbare eenheid. De één vindt het lekker, de ander vindt het afgezaagd. Ik kook graag stoempjes – alsof het in de genen zit, maar zie dat dit gerecht vaak misbruikt wordt. Neem het populaire vaak uit armoede gepresenteerd stamppotbuffet – met doorgekookte prakjes op warmhoudplaatjes. Hoe krijg je dat dan wèl aantrekkelijk? Waar vind je onze kookkunst, die zich openbaart in afwisseling, fantasie en creatviteit? Zoek en varieer !!!, misschien met behulp van creatieve boeken als van Angelique Schmeinck en van Karen Page, toegespitst op dit seizoen en de producten die hier verkrijgbaar zijn.
Ik ga bij mijn stamppot meestal uit van een aantal klassieke stamppotten en probeer deze basis te combineren met ingrediënten die ik in onderstaande tabel onder andere uit bovengenoemde boeken heb verzameld.
Daarbij zou je elke stamppot uit een buffet kunnen behandelen als een compleet en complex gerecht. Dus vol afwisseling, krachtig (umami), evenwichtig , met voldoende verscheidenheid in smaak en textuur, en met een verrassende twist. Dan kan ook een stamppotbuffet een feest zijn om met elkaar te vieren.
Je kunt varieren in de bereiding en gaarheid van de groenten, de mate van stampen van de massa, een paar ingredienten apart serveren, een lekkere oie, wat fruit, het bekende zuurtje (augurk) of ……….
Ingrediënt van de stamppot | Een paar mogelijke combinaties |
Rode bieten | Paddestoelen, ui, snijbiet, olijf, mierikswortel, koffie, munt, dille, zoethout, appel, walnoot, hazelnoot, geitenkaas, mozzarella, gerookte zalm, gedroogd vlees, zuurtje,zoetje |
Witlof | Paddestoelen, andijvie, molsla, citroengras, laos, appel, peer, walnoot, waterkers, mosterd, ham, zalm, forel, blauwe kaas creme fraiche |
Spruiten | Appel ui paddestoelen, kastanje, walnoten, knoflook, miso, grapefruit, romige kaas mosterd, stoofvlees |
Wortel | Aardpeer, ui, selder, paddestoel, kruiden als basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, koriander, munt, fenegriek, kruidnagel, sinaasappel, walnoten, mosterd, mascarpone, kaas, runderstoof, varkensbuik, kabeljauw, |
Boeren kool of palmkool | Aardpeer, rammenas, pastinaak, paddestoelen, mierikswortel, jeneverbes, karwij, appel, peer, mosterd, ham, rookworst, camamber, blauwe kaas, gerookte heilbot, spek, chutney |
Op de markt wil ik gedurende de dag een aantal stamppotten en variaties uitproberen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan stoempjes met
- Rode bieten, koffie, gerookte zalm, verse shiitake, snijbiet, munt, hazelnootolie
- Gerookte biet, nori, zalm, mozzarella, munt, duindoorn, waaier van appel
- Wortel, fenegriek-kaas, tijm, sinaasappel-mosterd, varkensbuik, bieslookolie
- Stamppot rauwe spruitjeblaadjes, shiitakes, brie, knoflook, mosterd, pompoenpitolie
- Boerenkool, rammenas, peer, jeneverbes, stoofvlees of oude kaas
Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar uw suggeties. Laten we samen de variaties uitproberen