Stamppot op het menu

 

Streekmakt februari 2016

Winterkost en stamppot vormen een ondeelbare eenheid. De één vindt het lekker, de ander vindt het afgezaagd.  Ik kook graag stoempjes – alsof het in de genen zit, maar zie dat dit gerecht vaak misbruikt wordt. Neem het populaire vaak uit armoede gepresenteerd stamppotbuffet – met doorgekookte prakjes op warmhoudplaatjes. Hoe krijg je dat dan wèl aantrekkelijk? Waar vind je onze kookkunst, die zich openbaart in afwisseling, fantasie en creatviteit? Zoek en varieer !!!, misschien met behulp van creatieve boeken als van Angelique Schmeinck en van Karen Page, toegespitst op dit seizoen en de producten die hier verkrijgbaar zijn.

Ik ga bij mijn stamppot meestal uit van een aantal klassieke stamppotten en probeer deze basis te combineren met ingrediënten die ik in onderstaande tabel onder andere uit bovengenoemde boeken heb verzameld.

Daarbij zou je elke stamppot  uit een buffet kunnen behandelen als een compleet en complex gerecht. Dus vol afwisseling, krachtig (umami), evenwichtig , met voldoende verscheidenheid in smaak en textuur, en met een verrassende twist. Dan kan ook een stamppotbuffet een feest zijn om met elkaar te vieren.
Je kunt varieren in de bereiding en gaarheid van de groenten, de mate van stampen van de massa, een paar ingredienten apart serveren, een lekkere oie, wat fruit, het bekende zuurtje (augurk) of ……….

Ingrediënt van de stamppot  Een paar mogelijke combinaties
Rode bieten Paddestoelen, ui, snijbiet, olijf, mierikswortel, koffie, munt, dille, zoethout, appel, walnoot, hazelnoot, geitenkaas, mozzarella, gerookte zalm, gedroogd vlees, zuurtje,zoetje
Witlof Paddestoelen, andijvie, molsla, citroengras, laos, appel, peer, walnoot, waterkers, mosterd, ham, zalm, forel, blauwe kaas creme fraiche
Spruiten Appel ui paddestoelen, kastanje, walnoten, knoflook, miso, grapefruit, romige kaas mosterd, stoofvlees
Wortel Aardpeer, ui, selder, paddestoel, kruiden als basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, koriander, munt, fenegriek, kruidnagel, sinaasappel, walnoten, mosterd, mascarpone, kaas, runderstoof, varkensbuik, kabeljauw,
Boeren kool of palmkool Aardpeer, rammenas, pastinaak, paddestoelen, mierikswortel, jeneverbes, karwij, appel, peer, mosterd, ham, rookworst, camamber, blauwe kaas, gerookte heilbot, spek, chutney

 

Op de markt wil ik gedurende de dag een aantal stamppotten en variaties uitproberen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan stoempjes met

  • Rode bieten, koffie, gerookte zalm, verse shiitake, snijbiet, munt, hazelnootolie
  • Gerookte biet, nori, zalm, mozzarella, munt, duindoorn, waaier van appel
  • Wortel, fenegriek-kaas, tijm, sinaasappel-mosterd, varkensbuik, bieslookolie
  • Stamppot rauwe spruitjeblaadjes, shiitakes, brie, knoflook, mosterd, pompoenpitolie
  • Boerenkool, rammenas, peer, jeneverbes, stoofvlees of oude kaas

 

Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar uw suggeties. Laten we samen de variaties uitproberen

 

 

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede