Verslag foodlab ijs maken

Het beste ijs als voorbereiding op de zomer. IJs maken zoals Italianen dat kunnen. IJs dat
licht is in de mond, maar wel mondvullend. Dat een confronterende intense smaak heeft,
tegelijk “recht door zee” is en toch vol finesse. IJs als voorgerecht, ijs als nagerecht, ijs als
hersenkraker, ijs als het maar lekker is.


Wat we gemaakt hebben:

  • Vanille-ijs uit de Silver Spoon
  • Vanille-ijs volgens Michel Bras
  • Rode bietenijs volgens Roberto Gelato
  • Haringijs volgens Roberto Gelato
  • Bloedsinaasappelijs volgens Roberto Gelato
  • Aardbeienijs volgens de Silver Spoon
  • Aardbeienijs volgens David Lebovitz
  • Zoethoutijs met kokosmelk
  • Mierikswortelijs
  • Avocado-ijs

Wat opvallend was:

  • Haringijs is de hersenkraker – even wennen aan de gedachte van “zoete haring”, doordringend van smaak. Het ijs vraagt om een begeleider. Afwisselend met mierikswortelijs en avocado-ijs is het beter. De asperge was geen goede begeleider.
  • IJs aan de hand van recepten uit de Silver Spoon met alleen volle melk, zonder room, smaakt vol, intens en geconcentreerd. Lekkerder dan de (Franse/Amerikaanse) variant met room. Alsof de room smaak (en finesse) wegneemt.
  • Kwaliteit van de ingrediënten proef je goed terug in het ijs. De finesse van de aardbei zal beter uitkomen wanneer we echt in het seizoen zitten. Ik weet niet of de smaak van de melk evenveel invloed heeft.
  • Kokosmelk is een prima vervanger voor melk in zoethoutijs.
  • Avocado-ijs (als “sorbet” – zonder toegevoegd melk / room) smaakt voldoende romig door het vet van de avocado.
  • Het rode bietenijs is wel lekker, maar ééndimensionaal. Het heeft begeleiding nodig van bv (lichtzure) oude balsamico, met wat rozemarijn (en eventueel salie en walnotenolie).
  • De serveertemperatuur is heel belangrijk (doorslaggevend). Niet alleen voor de schepbaarheid, ook voor de smaak.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede