Koken uit de natuur  - mei 2015

Verslag


Deze dag hebben we eerst een wandeling gemaakt door het Springendal met Roel Korbee en daarbij
gekeken wat er aan planten staat om te koken, en om te “overleven”.

Daarna hebben we gezamenlijk op het Springendal een maaltijd bereid, gedeeltelijk met zelf vooral
gezochte kruiden, omdat in het natuurgebied niet alles te plukken is.

 

Tijdens de wandeling vonden we onder andere:

 

Zelf hadden we aan “wilds” meegenomen

 

Look zonder look
Klaverzuring
Beukenscheuten
Sparrenscheuten
Dennenscheuten
Jeneverbessen
Speenkruidwortel
Pinksterbloemen
Hondsdraf
Brandnetel
Paarbladig goudveil
Nagelkruid
Bittere veldkers
Bijvoet
Kleefkruid
Drinkbaar beekwater
Rivierkreeftjes
Daslook
Wilde Rucola
Wilde venkel
Badbarakruid
Hondsdraf
Zevenblad
Bijvoet
Duizendblad
Melde
Viooltjes
Paardenbloemgelei
Vlierbloesemsiroop
Vlierbessenwijn
Vlierbessenazijn
Likeur met jeneverbes, bijvoet en komkommer
Veldzuring
Ridderzuring
Pimpernel
Komkommerkruid
Japanse duizendknoop
Kamille

 



Het menu

  • Geitenkaas, paardenbloemgelei, barbarakruid en/of kamille
  • Soep van bloemkool, paddestoelen
  • Wilde forel, venkel, pesto van wilde rucola
  • Griet, waterkerssaus
  • Wortel, sinaasappel, bijvoet en sparrescheuten
  • Asperges, ei, mosterd, salade met melde, rucola, zuring, bijvoet, duizendblad, zuring ea
  • Pesto van brandnetel, hondsdraf, hazelnoot, pistache en Parmezaanse kaas
  • Rabarber, Japanse duizendknoop, peer, vlierbloesemijs

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede