Verslag foodlab augustus - van smaakcombinatie tot menu-item

Na overleg hebben we beloten onze aandacht te richten op twee onderwerpen:

De combinatie van citroenmelisse en bieslook
Een salade van bulgur en meloen met een zoete muskaatwijn

Citroenmelisse en bieslook
Een pesto van beide kruiden werd aangevuld met loas en/of verveine. Met name de laos zorgt voor meer diepte in de smaak.
Een visbouillon met laos, citroenmelisse en bieslook met verveine (tomaatbouillon en garnalen voor frisheid en diepte). De laos heeft geeft meer diepte. De verveine heeft geen impact.
Soepstengels van filodeeg zijn gekruid met laos en genoemde kruiden. Dit geeft een lekkere bite.

Grietfilet met citroenmelisse, bieslook en laos. Deze pesto gaat mooi samen met de grietfilet.
Het gerecht is geserveerd met geconfijte tomaat en tomaatsalade. De tomaatsalade overstemt het gerecht. De geconfijte tomaat is prima, maar doet het beter met vlees dan met vis. In combinatie met citroenafrikaantjes kwam de tomaat weer beter ot zijn recht in deze setting.

Bulgur-meloensalade geeft met muskaatwijn een lichtzoet aroma met een fluwelige textuur.
Voor het voorgerecht is de bulgur geroosterd en gekookt met bouillon en niet teveel wijn. Geserveerd met krokant gerookt spek, of gerookte amandelen, of sprotfilet.
Persoonlijk vond ik de spek het best passen bij de salade.

Als nagerecht is de bulgur-meloen-salade met  meer wijn klaargemaakt en geserveerd met hangop en home made rozensiroop. De frisse yoghurt was een prima tegenhanger voor een lekker nagerecht. Roos en meloen gaan mooi samen.

Om van smaakcombinatie tot menu-item te komen moesten we overleggen, proeven en praten over hetzelfde onderwerp. En vooral – op één lijn komen, hetzelfde willen bereiken. Dit laatste, geconcentreerd met elkaar bezig zijn en je eigen agenda loslaten, was vooralsnog een brug te ver.

Workshop

Af en toe proef je in de wirwar van goedkope overproductie ineens iets lekkers, dat je smaakpapillen verrast. Geen mondvol umami (in feite gewoon smaakversterker), maar fijn van smaak, met nuances en diepte. Soms merk je ineens dat twee ingrediënten bijzonder goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld wanneer de smaak van de aardbei overloopt in de smaak van een friszoete tomaat. Of wat denk je van rozenwater in gemarineerde zalm.

Het klinkt bijna tè gewoon: proeven is de basis van eten. Wat we ons vaak niet realiseren is dat ingrediënten van zichzelf niet lekker en niet vies smaken. Dat is het oordeel wat je geeft en bovendien afhankelijk van hoe je je voelt, de tijd van de dag, .....  Proeven doe je om een smaak te leren kennen, en om te zoeken naar mogelijkheden om ingrediënten te gebruiken.

Uitgaande van verse groenten, vruchten, vlees en vis, gebruik ik (basis)technieken als stoven, roosteren, maar ook destilleren of sap maken met de sapcentrifuge, om de smaak van ons voedsel te laten uitkomen. Zo kun je uiteenlopende verrassende gerechten op tafel verwachten.  Gerechten om een kookboek te maken.

Ook zin in een workshop? Vraag naar de mogelijkheden

 

contact

Scroll naar boven

Eetrijk, koken op locatie
Lucas Goldsteen
Mekkelenbergweg 50, 7615 PP Harbrinkhoek

t: 06 166 48 080

e:

Bank (tnv LHB Goldsteen) NL02INGB0688918913
Kvk: 08179164 / BTW: NL001322856B52

logo-site

Even voorstellen

 

Copyright © 2015-2018
Algemene voorwaarden | Links | Sitemap | Beheer

 

Catering in Twente en omstreken ››

  • Workshop Denekamp
  • Verzorgd diner in Almelo
  • Moleculair koken Harbrinkhoek
  • Catering in Albergen
  • Diner in Delden
  • Catering aan huis Fleringen
  • IJs maken Harbrinkhoek
  • Feestelijk diner in Enschede
  • Lunch in Albergen
  • Barbecue in Delden
  • Paella Springendal
  • Groep ontvangen in Harbrinkhoek
  • Natuurwandeling/diner in Vasse
  • Eenvoudig diner in Agelo
  • Verjaardag in Hengelo
  • Diner vakantiehuis Markelo
  • Lezing in Weerselo
  • Experimenteren met groenten, Harbrinkhoek
  • Workshop moestuin Twickel
  • Natuurhus Almelo
  • Workshop Orvelte
  • Diner insecten Harbrinkhoek
  • Diner bij boekpresentatie in Albergen
  • Verjaardag in Delden
  • Uitgebreid diner Hengelo
  • Groep vakantiehuis Springendal
  • Vejaardag Lonneker
  • Bedrijfsfeest Almelo
  • Open dag Ruinerwold
  • Fermentatie, Harbrinkhoek
  • Diner aan huis Gorssel
  • Oogstdag in Vasse
  • Kleine gerechtjes in Enschede