Verslag foodlab augustus - van smaakcombinatie tot menu-item
Na overleg hebben we beloten onze aandacht te richten op twee onderwerpen:
De combinatie van citroenmelisse en bieslook
Een salade van bulgur en meloen met een zoete muskaatwijn
Citroenmelisse en bieslook
Een pesto van beide kruiden werd aangevuld met loas en/of verveine. Met name de laos zorgt voor meer diepte in de smaak.
Een visbouillon met laos, citroenmelisse en bieslook met verveine (tomaatbouillon en garnalen voor frisheid en diepte). De laos heeft geeft meer diepte. De verveine heeft geen impact.
Soepstengels van filodeeg zijn gekruid met laos en genoemde kruiden. Dit geeft een lekkere bite.
Grietfilet met citroenmelisse, bieslook en laos. Deze pesto gaat mooi samen met de grietfilet.
Het gerecht is geserveerd met geconfijte tomaat en tomaatsalade. De tomaatsalade overstemt het gerecht. De geconfijte tomaat is prima, maar doet het beter met vlees dan met vis. In combinatie met citroenafrikaantjes kwam de tomaat weer beter ot zijn recht in deze setting.
Bulgur-meloensalade geeft met muskaatwijn een lichtzoet aroma met een fluwelige textuur.
Voor het voorgerecht is de bulgur geroosterd en gekookt met bouillon en niet teveel wijn. Geserveerd met krokant gerookt spek, of gerookte amandelen, of sprotfilet.
Persoonlijk vond ik de spek het best passen bij de salade.
Als nagerecht is de bulgur-meloen-salade met meer wijn klaargemaakt en geserveerd met hangop en home made rozensiroop. De frisse yoghurt was een prima tegenhanger voor een lekker nagerecht. Roos en meloen gaan mooi samen.
Om van smaakcombinatie tot menu-item te komen moesten we overleggen, proeven en praten over hetzelfde onderwerp. En vooral – op één lijn komen, hetzelfde willen bereiken. Dit laatste, geconcentreerd met elkaar bezig zijn en je eigen agenda loslaten, was vooralsnog een brug te ver.